FDM: Nye bøder til bilejere udhuler retssikkerheden

Ifølge bilejernes forening FDM effektiviserer politiet på bekostning af bilejernes retssikkerhed, når en bilejer og ikke føreren af bilen fra 1. februar kommer til at hæfte for fartbøder.

Læs mere
Fold sammen

Forenede Danske Motorejere (FDM) er betænkelig ved de nye regler, der fra 1. februar lader bilejere hæfte for eventuelle fartbøder i stedet for, at føreren af bilen hæfter. En regel, der bliver indført i forbindelse med, at politiet firedobler antallet af fartkontrolvogne.

»Vi mener, man udhuler retssikkerheden for at gøre arbejdet mere effektivt for politiet,« siger afdelingschef i FDM Per Alkestrup.

Det er, hvis fartgrænsen overskrides med højst 30 procent, at ejeren og ikke føreren af bilen får bøden.

»Man ønsker at lave en administrativ forenkling hos politiet. For med en mangedobling af fotovogne vil der også komme en mangedobling af det administrative arbejde med at følge op på dem, der bliver fotograferet. Det er det, man sætter sig ud over ved at lave den her model,« siger Per Alkestrup.

Reglen gør det sværere for bilejere at komme af krogen, hvis der bliver trykket for hårdt på speederen. Ifølge Per Alkestrup lægger politiet en del af sit eget arbejde over på bilejerne, da det bliver ejerens opgave at få føreren af bilen til at erkende sin skyld, hvis ejeren skal slippe.

For høj hastighed er ifølge politiet en medvirkende faktor i omkring 40 procent af alle dødsulykker i trafikken. Sidste år blev 170 mennesker dræbt i færdselsulykker her hjemme.