Fatalt forsøg på en heltegerning

Den 41-årige familiefar Michael Picard forsøgte at standse røverne under et bankrøveri i Ålsgårde. Han endte med at blive likvideret. I dag begynder retssagen mod de formodede gerningsmænd.

Michael Picard blev skudt gennem bagruden i sin bil. <br>Arkivfoto: Mogens Flindt Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

41-årige Michael Picard kunne være blevet en helt. Mange vil nok kalde ham dumdristig. Men dybest set ville han bare forhindre bankrøverne i at slippe væk. Det kostede ham livet.

I dag begynder retssagen i Østre Landsret mod de to formodede gerningsmænd.

Klokken var 12.18 den 21. juni 2002, da to bankrøvere gik ind i Nordeas filial i Ålsgårdecentret i den nordsjællandske by Ålsgårde, der allerede to gange tidligere den pågældende uge havde været udsat for røveri. Bankrøverne var maskeret med full face-styrthjelme og handsker. De opførte sig voldeligt fra begyndelsen, skubbede og sparkede til personalet og inventaret.

Udenfor stod Michael Picard og ventede på sin hustru og sin ni-årige datter, der befandt sig i banken. Han opfattede, at bankfilialen var udsat for et røveri, og han må have reageret på, at hans kone og barn var derinde med røverne.

Resolut gik han over på parkeringspladsen for at hente sin bil, som han derefter bakkede ind i røvernes gule Yamaha-motorcykel. Efterfølgende kørte han bilen hen foran indgangen til banklokalet for at blokere flugtvejen for røverne.

Det opfattede bankrøverne inde fra banken. Den ene trådte derfor ud ad døren og gik køligt hen bag bilen, hvorefter han med en kraftig revolverG sigtede ind gennem bagruden, skød og likviderede Michael Picard. En handling, politimesteren i Helsingør, Ole Scharf, siden har betegnet som en regulær henrettelse. Kuglen gik gennem førersædet, hvor Michael Picard sad, og ramte ham i hjertet. Han blev erklæret død ved ankomsten til Helsingør Sygehus.

Røverne slap fra gerningsstedet med et udbytte på godt en halv mio. kr. ved at køre ud af Ålsgårde mod Apperup. Ved en øde rasteplads efterlod de den gule flugtmotorcykel i et buskads, hvor politiet fandt den et par timer senere. Den viste sig at være stjålet på Amagerbrogade aftenen før.

200 km i timen
Gerningsmændene menes derefter at være kørt fra rastepladsen i en ventende flugtbil. Flere vidner har efterfølgende set en sort Mercedes køre med op mod 200 kilometer i timen i nødsporet på Helsingørmotorvejen i sydgående retning.

På grund af maskeringen har politiet haft svært ved at få et brugbart signalement af de to gerningsmænd. Men tidligt i efterforskningen rettede politiet blikket mod rockerne ud fra tip samt den brutalitet, gerningsmændene havde udvist ved røveriet. Og i begyndelsen af oktober sidste år, tre en halv måned efter drabet, arresterede politiet de to formodede gerningsmænd ved en storstillet aktion mod en række af rockergruppen Bandidos' tilholdssteder på Sjælland. De tiltalte, to mænd på henholdsvis 26 og 36 år, tilhører begge en afdeling af Bandidos kaldet Southside-Chapter med hjemsted i Søborg. I forbindelse med aktionen blev der ligeledes fundet en sort Mercedes i et værksted i Gentofte, der passer til signalementet på flugtbilen.

Begge er nu tiltalt for drabet på den 41-årige familiefar og for røveri af særlig grov karakter. Anklager som de erklærer sig ikke skyldige i, når sagen begynder i dag for et nævningeting i Østre Landsret. Der er indkaldt flere end 40 vidner i sagen, og anklageren, Statsadvokaten for Sjælland, vil derudover benytte sig af en særlig form for bevis, det såkaldte fotomodelling, hvor identifikationen af røverne sker på baggrund af deres kropsbygning og særlige karakteristika, som kan ses på videooptagelser fra banken.

De to tiltalte er samtidig sigtet i en anden drabssag, hvor de mistænkes for at have deltaget i likvideringen af den tidligere Bandidospræsident Claus Barrit Bork Hansen, kendt som Karate Claus. Han blev i marts 2001 omringet af en håndfuld hætteklædte mænd, da han steg ud af sin bil ved sit hjem på hjørnet af A. F. Beyers Vej og Morsøvej i Vanløse og efterfølgende mejet ned med 19 pistolskud og syv haglskud. Motivet til likvideringen var, at Karate Claus efter bruddet med Bandidos havde bejlet til Red and White, en støttegruppe til ærkerivalerne Hell's Angels.

Efterforskningen af deres rolle i likvideringen, hvor den 41-årige Bandidosrocker Jens Christian Thorup sidste år blev idømt 16 års fængsel, er endnu ikke afsluttet. Hvis de også bliver tiltalt i den sag, skal den forelægges endnu et nævningeting på et senere tidspunkt.