Farverig generalløjtnant fylder 75

I morgen fylder en af Danmarks festligste officerer, generalløjtnant Kjeld G.H. Hillingsø, 75 år.

Kjeld Hillingsø ankommer til regentparrets nytårskur for officerer fra Forsvaret og Beredskabsstyrelsen onsdag den 6. januar på Christiansborg. Fold sammen
Læs mere
Foto: Keld Navntoft
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Kjeld Hillingsø er en af de mest farverige og festlige officerer, som dansk forsvar har frembragt. Trods årene, der er gået, siden han forlod forsvaret med den næsthøjeste grad, en dansk officer kan opnå, er han stadig særdeles aktiv og et kendt navn og ansigt i debatten om forsvaret og den kolde krig, som han ofte og gerne har deltaget i med avisklummer og adskillige bøger.

»Hans Pestilence«

I de senere år har Kjeld Hillingsø og hans familie, som inkluderer den lige så farverige skuespiller Ellen Hillingsø, lægen Jens Hillingsø og hustruen Ellen Birgitta, kaldet Pylle, også i interviews og bøger fortalt om deres livlige familie. Om Ellen, hvis iltre temperament er lige så stærkt som faderens. Om børnene, der kaldte ham »Hans Pestilence«, når han skabte sig. Om opdragelsen, hvor børnene fik frihed under ansvar, som gik langt videre end i andre familier. Som officer fastholdt Kjeld Hillingsø, at man ikke skulle udstede forbud mod natlige udflugter, som alligevel ikke kunne kontrolleres, fordi børnene bare klatrede ned ad nedløbsrørene. Ægteskabet holdt også til den lille prøvelse. Om hunden Emma, der var en hanhund. Om kærlighed og jalousi og om at miste et nyfødt barn og ikke være god til at vise store følelser.

Nattelivet trak

Kjeld Hillingsø var i øvrigt nær aldrig blevet officer. Han meldte sig midt under den kolde krig til Søværnet for at blive officer »fordi det blev anset for at være finere«, har han fortalt i et interview. Men da han var blevet sergent, og skulle videre på officersskolen, trak nattelivet hårdere i den unge Hillingsø end bøgerne. Den 14. juli 1956 blev han derfor smidt ud af Søværnets Officersskole. Han fik et kvarter til at pakke sine sager og sætte kompaskursen væk fra Holmen. Men Ungarn-krisen, der kostede så mange ungarere livet, blev til en ny chance. Den da afdøde chef for Søværnets Officersskole efterlod i sin skuffe en liste med navnene på dem, han havde smidt ud. Bag Kjeld Hillingsøs navn stod: »Bør opfordres til at genindtræde når tør bag ørerne«. Næste forsøg på en fremtid i forsvaret blev Den Kongelige Livgarde, der beholdt ham. Med årene steg han i graderne; blev chef for Hærens Operative Kommando og for NATO-hovedkvarteret i Krarup med tilhørende ansvar for det samlede forsvar i krigstid.

Print-selv-udnævnelse

Selv om Hillingsø er pensioneret, modtager han stadig kongelig udnævnelse, idet han er blevet »patron«, altså beskytter, for den tyske menighed i København. Da Hillingsø modtog sin første udnævnelse, til premierløjtnant, blev den ledsaget af et dokument, med kongelig underskrift, på folio og med kaligraferede typer. Senere blev dokumenterne mindre, men dog af papir og med kongelig underskrift. Den seneste udnævnelse var også med kongelig godkendelse, men meddelelsen fra Kirkeministeriet kom som en mail med besked om selv at printe den ud, hvis han ville have den på papir, hvilket kildrer Hillingsøs sans for humor. De gode historier er også dem, der skal med i den næste bog, han har i tankerne - en bog med jagthistorier og historier til at grine af.