Farvel til kaserne og goddag til udliciteringer

Trods hårde besparelser foreslår regeringen flere penge til cybersikkerhed og Arktis. Værnepligten bliver ikke suspenderet.

Der bliver ikke holdt flere skydeøvelser på Høvelte Kaserne, hvis forsvarsminister Nick Hækkerups (S) forslag går igennem. Så skal kasernen nemlig lukkes. Fold sammen
Læs mere
Foto: Liselotte Sabroe
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Varde og Høvelte kaserne i Sønderjylland og Nordsjælland skal nedlægges. Haderslev overlever formentlig, selv om kasernen stod på regeringens dødsliste for kaserner. Marinehjemmeværnets base i Slipshavn ved Nyborg skal også lukkes.

Forsvarsminister Nick Hækkerups (S) ønske om at nedlægge kaserner fremgår af det udspil til besparelser, som han i går præsenterede forsvarspartierne for. Forslaget skal reducere forsvarets budget med 2,7 mia. kr. fra 2015. Regeringen vil erstatte det gældende forsvarsforlig, der løber indtil 2015, med et nyt, femårigt forlig, der tager fat på besparelserne allerede fra næste år, og kasernelukningerne er et af forslagene.

Derimod friholdes flådestation og flyvestationer efter Berlingskes oplysninger, men omkring 1.500 stillinger i forsvaret forsvinder. Væsentlige dele af forsvarets værkstedsstruktur skal udliciteres. Det samme skal både den fly- og skibsbaserede overvågning af havmiljøet samt beredskabet i tilfælde af forurening på havet.

Forslaget om at erstatte løn under officersuddannelsen med SU på samme måde som i politiet, bliver ikke til noget. I stedet har Forsvarskommandoen opfundet et forslag om en »bachelor«-ordning, så unge officers­aspiranter skal have en civil bacheloruddannelse, inden de kan bygge en officersuddannelse oveni. Det vil forkorte den militære uddannelse og overlade en stor del af udgiften til officersuddannelse til uddannelsesminister Morten Østergaard (R). Tjenestemandansættelse skal ophøre, hvilket på langt sigt vil give staten en stor besparelse.

»Vi skal have fugle i hånden«

Som ventet afviste Venstre, Konservative og Dansk Folkeparti, at værnepligten suspenderes. Dermed mangler der op til en halv milliard i regnestykket.

»Hovedtakten i udspillet er fint. Men værnepligten ønsker vi ikke at fjerne, så vi opfordrer ministeren til at finde yderligere udliciteringer og mere offentligt-privat samarbejde,« siger den konservative forsvarsordfører, Lene Espersen.

Også Dansk Folkepartis forsvarsordfører, Marie Krarup, mener, at udspillet er brugbart, bortset fra forslaget om at suspendere værnepligten, som hun er lodret imod.

»Jeg håber også, at vi kan undgå kasernelukninger,« tilføjer hun.

Venstres ordfører, Troels Lund Poulsen, mener, at udspillet »på mange stræk« er brugbart. Men også han afviser at suspendere værnepligten, og han vil overbevises om, at effektiviseringer vitterligt kan indbringe de besparelser, som McKinsey-rapporten stiller i udsigt.

»Vi skal have fugle i hånden og ikke kun på taget,« siger han.

Konstablernes formand, Flemming Vinther, siger, at konstablerne er indstillet på forandringer.

»Vi hører ikke til dem, der mener, at forsvaret skal se ud i morgen, som det så ud i går. Men vi er spændt på, hvad der ligger i ideen om støttecentre,« siger han.

Konstablerne lægger stor vægt på, at det stadig skal være muligt for erfarne befalingsmænd at få løn, såfremt de søger en officersuddannelse. Officerernes formand, Bent Fabricius, mener, at spareplanen »et stykke af vejen« er realistisk. Men han er meget bekymret for bachelor-modellen.

»Kan vi stadig rekruttere dem, vi skal bruge, når man forringer lønforholdene, og kan man få universitetsstuderende til at afbryde deres studie og tage nogle år i forsvaret, når først hjulene begynder at rulle stærkere i det civile samfund. Jeg er bange for, at man smadrer personelstrukturen, når man skruer på alle skruer på én gang.«

Forsvarsminister Nick Hækkerup offentliggjorde i går de to hidtil hemmeligholdte analyser fra dels konsulentfirmaet Mc-Kinsey om mulighederne for at effektivisere forsvaret, dels fra en arbejdsgruppe, der har analyseret behovet for kaserner og fly- og flådestationer. Analysen af fire modeller viser, at der kan spares op til godt 200 mio. kr. over fem år, hvis man forlader Haderslev, Høvelte, Varde, og Hjemmeværnets etablissementer Søgårdslejren, Stensved kaserne, Odense kaserne og Slipshavn.

Og hvis man virkelig vil have mest muligt militær for pengene til forsvaret, hvor man centraliserer de operative enheder, kunne man lukke yderligere to-tre kaserner i Sønderborg, Fredericia og Bornholm.

Partierne mødes igen på fredag.