Farvel til havfruen

I dag bliver Danmarks mest berømte seværdighed fragtet væk fra Langelinie i København. Turen går til Kina, hvor fruen i et halvt år skal kaste glans over verdensudstillingen.

Pludselig lettede Havfruen på sin sten, mens alle folk så til. Fold sammen
Læs mere
Foto: Uffe Weng
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Hvis H.C. Andersens påstand om »at rejse er at leve« er sand, vågner en af forfatterens mest elskede eventyrfigurer nu op til dåd.

I dag begiver Den lille Havfrue sig nemlig ud på den lange rejse fra sin sten på Langelinie til Shanghai i Kina, hvor hun i et halvt år vil pryde den danske pavillion på verdensudstillingen World EXPO 2010. Ideen om at sende Danmarks mest berømte seværdighed til Kina fik arkitekten bag den danske pavillion, Bjarke Ingels, under en tidligere rejse til landet. Der fandt han nemlig ud af, at det kinesiske folkeskolepensum indeholder tre eventyr af digteren An Tu Sheng, hvilket er kinesisk for »underviser i fred og medfølelse«. I Danmark kender vi ham bedre som H.C. Andersen.

»Alle 1,3 milliarder kinesere er faktisk vokset op med »Kejserens Nye Klæder«, »Den lille Pige med Svovlstikkerne« og »Den lille Havfrue«. Det er en vigtig del af den danske kultur, som er blevet integreret i den kinesiske, og derfor virkede det oplagt at sende hende dertil,« siger Bjarke Ingels, der oprindeligt vakte en del debat med forslaget.

Blandt andet Dansk Folkeparti protesterede mod at sende nationalklenodiet på nye eventyr og sammenlignede det med, at USA aldrig kunne finde på at flytte Frihedsgudinden fra New York. Alligevel vil Bjarke Ingels ikke affinde sig med blot at sende en kopi til Shanghai.

»I stedet for at fylde kineserne med propaganda - det har de nok af i forvejen - om, hvor dejligt det er i Danmark, vil vi gerne give dem nogle ægte oplevelser. Og det ultimative symbol på den ægte vare er den originale havfrue,« siger han.

Afløseren på Langelinie

Temaet for verdensudstillingen er »Den bæredygtige by«, og den danske pavillion vil derfor ud over Den lille Havfrue være forsynet med cykelstier og københavnske bycykler til fri afbenyttelse for publikum. Samtidig kan de besøgende få sig en forfriskende dukkert og svømme rundt om havfruen i et bassin med over en million liter badevand fragtet fra Københavns Havn.

I mellemtiden skal et andet kunstværk udfylde pladsen efter havfruen på Langelinie. Den kinesiske kunstner Ai Weiwei, som er kendt for det olympiske stadion »Fuglereden« i Beijing, har nemlig skabt en form for videoinstallation, der skal vise havfruens vej fra København til Shanghai. Kunstværket består af en række teknologier - som kameraer og internetforbindelser - og skal vise de bevægelser og forandringer, der sker i både Shanghai og København i det tidsrum, Den lille Havfrue er bortrejst. Tanken er således, at hun hele tiden vil være til stede på havnen, selvom hun er udlånt.

Hos Wonderful Copenhagen er man godt tilfreds med afløseren.

»Ai Weiwei er helt sikkert en spændende kunstner, og set med turisternes øjne er det vigtigt, at det er et lettilgængeligt kunstværk med en folkelig appel,« siger udviklingsdirektør Peter Rømer Hansen.

Kunstværket vil efter planen blive opstillet 1. maj.