Farvel til et »andenrangs-ægteskab«

Torsdag vedtager Folketinget den lov, der tillader homoseksuelle at blive kirkeligt viet. Landsforening glæder sig til et »rigtigt« ægteskab i stedet for det registrerede partnerskab.

Foto: BRUNO DOMINGOS
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det er en stor dag for ligestillingen og ligebehandlingen.

Torsdag vedtager et flertal i Folketinget den lov, der vil gøre det muligt for homoseksuelle at blive gift i Den danske Folkekirke, og det er Landsforeningen for bøsser, lesbiske, biseksuelle og transpersoner (LGBT Danmark) gået efter i mange år.

- Ægteskab for to af samme køn er en anerkendelse af, at vi nu bliver ligestillet med to af forskelligt køn, og det betyder faktisk en hel del. Der er nogle forskellige lovændringer, som vil træde i kraft, men også symbolsk har det stor betydning, siger Vivi Jelstrup, der er forperson i LGBT Danmark.

- Det er et »rigtigt« ægteskab, vi nu kan indgå i stedet for et »andenrangs-ægteskab« i form af det registrerede partnerskab, siger hun.

Men ikke alt er ifølge Vivi Jelstrup perfekt, når Folketinget torsdag har vedtaget den ny lov. Der er således enkelte områder, der endnu ikke er blevet reguleret i forhold til den nye ægteskabslov, men det kommer forhåbentlig på plads inden længe, siger Vivi Jelstrup.

- Der har været en del snak om, at man ikke har nået at konsekvensregulere mange af de mindre love, som har indflydelse på ægteskabslovgivningen. For eksempel børneloven og hensynet til mennesker, der ikke er bosat i landet. Men det kommer hen ad vejen, og så vidt jeg kan se, så skal det nok gå helt fint. Jeg tror ikke, at der er nogen mangler, når vi er hele vejen igennem med reguleringen, siger hun.

På mandag får kirkeminister Manu Sareen (R) fremlagt det ritual, som præsterne skal bruge til at vie homoseksuelle. Det vides endnu ikke, hvornår ritualet bliver offentliggjort, men i LGBT Danmark håber man ikke, at ordet »homo« indgår.

- Jeg håber og tror på, at det bliver et ritual, der vil gælde for alle, så der ikke længere bliver snak om det, som mange har kaldt et homoægteskab. Vi kalder jo heller ikke det nuværende for heteroægteskab, siger Vivi Jelstrup.

Lovforslag nr. L 106 færdigbehandles i Folketingssalen klokken 10.