Farvel og tobak - nu skal miljøet være røgfrit

Nogle protesterer til det sidste, andre forbereder sig på livet efter 15. august, når de nye regler for rygning i det offentlige rum træder i kraft.

På Hviids Vinstue i København har restauratør Per Møller taget sine forholdsregler. »Smøgen« med plads til 50 er fra i morgen rygernes frirum, og for at røgen ikke skal blive for voldsom, er der endda installeret et kraftigt udsugningsanlæg - fra en svinestald.<br>Foto: Brian Berg Fold sammen
Læs mere

I aften kort før midnat vil der samle sig en en flok mennesker ved Dragespringvandet på Rådhuspladsen. Når Rådhusuret viser 00.00 får alle ild på cigaretten, piben, cigaren eller cerutten og ryger igennem, hvorefter alle går hver til sit.

Det er Danmarks Rygerforening, der har indkaldt til denne demonstration mod rygeloven, der træder i kraft ved midnat natten til onsdag. Til stede ved demonstrationen er også repræsentanter for Rygerpartiet, der samler underskrifter ind for at kunne stille op til næste folketingsvalg.

»Vi har kun 2.000 underskrifter, men de sidste godt 17.000 kommer hurtigt. Når Ny Alliance kan, kan vi også,« lyder det fortrøstningsfuldt fra partiets stifter og formand, Ole Gilberg, Marstal.

»Rygerpartiets formål er at få lavet loven om, så vi alle kan være her. Vi synes f.eks. det vil være nemmere og billigere at indrette specielle afdelinger til ikke-rygerne i stedet for til rygerne på restauranter, værtshuse o.s.v.,« siger Ole Gilberg.

Rygeloven har fået næsten lige så megen medieomtale som dræbersneglene. Som Berlingske fortalte i sidste uge, strømmer folk til rygestopkurser, hypnotisører og andre, der skal hjælpe dem med at kvitte tobakken, mens andre har travlt med mere eller mindre kreativt at tilpasse deres lokaliteter efter lovens krav.

Rygere må gå i Smøgen
Et af de steder, der er ved at få indrettet rygeafdeling, er den legendariske Hviids Vinstue på Kongens Nytorv i København, hvor kunstnere, politikere, levemænd, intellektuelle og ganske almindelige mennesker har mødtes siden 1723 for at diskutere, få lidt at drikke og ryge tobak.

»Vi sætter døre op i hver ende af den ældste del af vinstuen, der kaldes Kasematterne. Fra onsdag hedder den Smøgen,« fortæller restauratør Per Møller fra Hviids Vinstue, der allerede har sat et kraftigt udsugningsanlæg det stammer såmænd fra en svinestald op i rygeafdelingen.

»Der er et halvt hundrede pladser i Smøgen, men kommunen har givet os tilladelse til at have en række stole og borde med terrassevarmere udenfor hele året, og det hjælper på det,« siger Per Møller.

»Ifølge loven må ansatte ikke gå ind og servere i rygeafdelingen, men vi må gerne rydde af,« fortsætter Per Møller, der som 19 af de 21 medarbejdere selv ryger, og som ryster lidt på hovedet af den nye lov.

»Jeg kan godt forstå et rygeforbud på deciderede spiserestauranter, men ikke et sted som her, hvor folk kommer for at få en øl og en smøg,« siger han.

Bankohal frygter lukning
Mens man på Hviids Vinstue tager det forholdsvis roligt, at der bliver vendt op og ned på næsten 300 års vaner, er man mere bekymret i Bankohallen påØsterbro, der er hjemsted for syv lokale bankoforeninger.

Michael Petersen, der er formand for foreningernes fællesråd, frygter, at den må lukke, hvis der bliver totalt rygeforbud i hallen.

»Vi har en ikke-rygerafdeling, hvor 10-15 pct. af medlemmerne sidder. Hvis vi er nødt til at bygge om, så størstedelen af salen indrettes til rygerum, vil det koste mindst 300.000 kr., og det har vi ikke råd til,« siger Michael Petersen.

Bankoforeningerne bag den fem år gamle hal har bedt Indenrigsministeriet om en fortolkning af, hvornår et rum er offentligt.

»Vi mener, at når vi er private foreninger, som man skal have været medlem af i mindst 24 timer for at kunne gå til bankospil, og spiller i vores egen hal, så kan hallen ikke betegnes som offentligt rum.

Men Indenringsministeriet siger, at i og med at alle kan blive medlemmer, er det offentlige foreninger, og derfor er rygning forbudt. Den fortolkning har vi nu fået vores advokat til at se på,« siger Michael Petersen.

Der er bankospil i hallen hver dag med 250-280 deltagere. Overskuddet fra hver forening går til støtte til humanitære eller idrætsmæssige formål. Onsdagsklubben spiller f.eks. årligt 200.000 kr. ind til Muskelsvindfonden.

Rygerne kommer igen
Carl P.J. Christensen, bedre kendt som Banko-Carl, rejste i 32 år landet tyndt med sine bankoshows, der trak 800-2.500 mennesker hver aften.

»Det var et liv i røg og damp, og det gik hårdt ud over stemmen,« siger Carl P.J. Christensen, der aldrig selv har røget.

»Jeg tror personligt, at rygeforbudet i længden bliver et plus for bankorarrangørerne, for der er mange, mange ældre mennesker, der ikke går til banko på grund af røgen, og de vil komme nu. I de første to-tre måneder vil rygerne holde sig væk i protest, men så kommer de tilbage. Dengang det blev forbudt at ryge på flyrejser, erklærede rygerne også, at nu var det slut med at flyve, men de er for længst kommet tilbage,« siger han.