Farumkommissionen er færdig efter 10 år

Den kommission, der har undersøgt, hvad der skete i Farum Kommune under tidligere borgmester Peter Brixtofte, afleverer torsdag sin redegørelse efter næsten 10 års arbejde.

Foto: Jeppe Michael Jensen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Farum-kommissionen er efter næsten 10 års arbejde klar til at aflevere sin beretning om begivenhedsforløbet i Farum Kommune, mens Peter Brixtofte var borgmester. Det oplyser Justitsministeriet.

Kommissionen afleverer således sin beretning til justitsministeren torsdag formiddag, og omkring klokken 10.30 ventes beretningen offentliggjort.

Farum-kommissionen fik tilbage i september 2003 til opgave »at undersøge og redegøre for det samlede begivenhedsforløb, som knytter sig til de beskrivelser og påstande, der er fremkommet i medierne og den offentlige debat, om en lang række kritisable forhold vedrørende Farum Kommune i perioden 1. januar 1990 til 6. august 2003.«

Kommissionen kunne ifølge kommissoriet også undersøge andre forhold, som var af sådan karakter, at de måtte anses for at høre med i en redegørelse om forholdene vedrørende Farum Kommune.

Farum-kommissionen kan desuden komme med forslag til ændringer af love, administrative bestemmelser eller administrativ praksis, »som undersøgelsen af det samlede begivenhedsforløb kan begrunde.«

Tidligere Farum-borgmester Peter Brixtofte forlod posten i 2002, da der blandt andet i dagbladet BT var fremkommet en række sager om hans embedsførelse. Han blev anklaget for i en årrække groft at have misbrugt kommunale midler, misrøgtet kommunens økonomi og gennemført forskellige ulovlige tiltag. Politiet rejste tiltale mod Brixtofte i to sager, Sponsorsagen og Hovedsagen. Både ved byretten og landsretten blev den tidligere Farum-borgmester idømt i alt fire års fængsel for groft mandatsvig, to år for hver sag. Højesteret stadfæstede dommen i sponsorsagen i 2008.

Farum-kommissionen skal dog ifølge kommissoriet ikke tage stilling til, om enkeltpersoner har gjort sig skyldig i strafbart forhold eller har pådraget sig et erstatningsansvar eller ansættelsesretlige konsekvenser.