Farum-gæld tynger Furesø

Furesø Kommune risikrer at gå fallit om tre år, hvis der ikke bliver grebet ind, lyder en advarsel.

Den tidligere Farum-borgmester, Peter Brixtofte, er dømt fængselsstraf for blandt andet mandatsvig og embedsmisbrug i den tidligere kommune. Arkivfoto: Bjarke Ørsted Fold sammen
Læs mere

Furesø Kommune, der blev født med en enorm gæld fra Farum, går fallit om tre-fire år, hvis byrådet ikke griber ind nu.

Advarslen kommer fra borgmester Jesper Bach (V), der mangler 75-100 mio. kr. for at få næste års budget til at hænge sammen. Det skriver Morgenavisen Jyllands-Posten søndag.

- Hvis vi kører videre med uændret skat og service, kører vi ind i en betonklods med 120 km i timen om tre-fire år. Vi kommer ikke uden om skattestigninger eller en meget kraftig beskæring af serviceniveauet, siger Jesper Bach.

Han beskylder sin partikollega indenrigsminister Lars Løkke Rasmussen for at være skyld i en del af problemerne og har sat kommunens advokat til at undersøge muligheden for at trække ministeren i retten for brud på aftalen om tvangssammenlægning af Værløse og Farum.

I aftalen, der skulle sikre, at borgerne i Værløse ikke kom til at betale for »historisk spektakulære dispositioner i Farum Kommune«, er det bl.a. forudsat, at kommunen kan spare 400 mio. kr. over en længere årrække ved at omlægge Farums milliardlån, men det har indtil nu vist sig umuligt.

- Ministeren løber fra aftalen. Vi har lagt de 400 mio. kr. ind som en lineær besparelse på 23 mio. kr. om året i budgetterne. De penge står vi og mangler. Hvis Lars Løkke Rasmussen ikke vil kompensere for det, stævner vi ministeriet ved domstolene, siger Jesper Bach.

Lars Løkke Rasmussen holder sommerferie, men har i breve til kommunen afvist at have brudt aftalen. Han henviser til, at aftalen ikke siger, at gevinsten ved låneomlægning skal høstes straks, men kan komme senere. Han vil ikke diskutere sagen før 2010, når der første gang er mulighed for at genforhandle de økonomiske vilkår for sammenlægningen.

- Det kan vi ikke leve med, for det er nu, vi mangler pengene,

siger Helene Lund, medlem af Furesø Byråd for SF, til Morgenavisen Jyllands-Posten.

Kilde: Jyllands-Posten