Fartklub skal ikke betale bøden

Straffeloven forhindrer, at man kan gøre andre ansvarlig for bøder. Derfor kan kontingentet til fartklubben.dk gå hen og være værdiløst, fordi medlemmerne ikke kan gøre krav gældende.

Foto: Bent K Rasmussen Fold sammen
Læs mere

Betal 84 kr. om måneden i medlemskab til fartklubben.dk og få alle dine bøder betalt op til 10.000 kr. om året. Det lyder for godt til at være sandt - og det kan det meget let gå hen og blive.

En paragraf i straffeloven gør det nemlig muligt for Poul Winther, stifter og formand for klubben, at nægte at betale dine bøder, hvis klubben skulle komme i økonomisk uføre pga. for mange fartglade medlemmer. Eller hvis han blot ikke finder grund til at betale.

I Straffelovens paragraf 50 stk. 3 står der:

Den bødefældte kan ikke kræve bøden betalt eller erstattet af andre.

Professor i strafferet Vagn Greve bekræfter, at loven kan holde fartklubben.dk erstatningsfri uden at klubstifter Poul Winther behøver give nogen specifik grund.

Det var ikke fartbøder og fartklubber, lovgiverne havde i tankerne, da paragraffen blev til. Den blev vedtaget i 1995 for at virksomheder ikke kunne tørre million-erstatninger af på enkelte medarbejdere, som havde "drejet" på det forkerte håndtag.