»Farmaceuter er ikke bedre mennesker«

Apoteker-monopolet er under stærk beskydning af detailhandelen, som selv vil kunne eje og drive apoteker. De støttes af Forbrugerrådet Tænk.

Det kan være bekvemt at tage en pakke hovedpinepiller med, når man alligevel er hos købmanden, men køber man håndkøbsmedicin andre steder end på apoteket, er der en øget risiko for, at medicinen er for gammel, viser Sundhedsstyrelsens kontrol af salgsstederne. Fold sammen
Læs mere

Håndkøbsudsalg under apotekerkontrol er dårligere til at overholde reglerne end butikker der har deres egen tilladelse til at sælge håndkøbsmedicin, skriver Berlingske i dag.

Det viser Sundhedsstyrelsens rapport over salg af håndkøbslægemidler i 2013.

»Man skulle egentlig forvente endnu færre fejl hos apotekernes håndkøbsudsalg, som trods alt får kontrolbesøg af apotekeren hvert halve år. Der kan gå flere år imellem, at vi aflægger kontrolbesøg hos en detailvirksomhed med egen tilladelse,« siger Anne Marie Vangsted, enhedschef for lægemiddelkontrol og inspektion i Sundhedsstyrelsen.

Apotekerne har 550 håndkøbsudsalg, hvor den enkelte apoteker har aftale med en butik om at sælge håndkøbsmedicin og evt. udlevere anden medicin fra apoteket. Der er 3600 detailhandelsebutikker med egen tilladelse til at sælge håndkøbsmedicin, og de klarer sig generelt bedre end de apotekerkontrollerede.

»Det viser tydeligt, at detailhandelen godt kan finde ud af at håndtere medicin. Vi mener,  vi skal have lov til at drive apotek under de samme sikkerhedsregler som apotekerne med krav om faguddannet personale, det vil sige farmakonomer og farmaceuter. Vi vil bare af med farmaceutmonopolet på ejerskab, så vi kan få flere apoteker her i landet,« siger Henrik Engberg Johannsen, informations- & miljøchef i Matas.

Matas ejer 295 butikker, der alle sælger håndkøbsmedicin.

»Vi kender vores egne tal for kontrollerne af håndkøbslægemidlerne og vi ligger endnu bedre end gennemsnittet for detailhandelen. Vi viser, at man godt kan være ejer af en forretning og have fokus på salg af varer og bundlinje, samtidig med at man forstår nødvendigheden af at handle ansvarligt i forhold til lægemidler. Man skal også huske, at 2 milliarder kroner af apotekernes omsætning kommer fra deres salg af tandpasta, sund slik, cremer, make-up, håndkøbsmedicin og andre ikke apoteksforbeholdte varer,« siger Henrik Engberg Johannsen.

Apotekerne blev i 2011 kraftigt kritiseret for at klare sig meget dårligt i Sundhedstyrelsens kontroller af salg af håndkøbslægemidler. Resultatet er blevet bedre i 2013-rapporten, men stadig dårligere end detailhandelens.

»Det er helt afgørende, at vi som forbrugere kan have samme tillid til den medicin, der sælges i detailhandelen, som det der sælges apotekerne,« siger Vagn Jelsøe, Vicedirektør i Forbrugerrådet Tænk, der også kalder på en nytænkning af strukturen på det danske apotekerområde. I dag må kun farmaceuter eje et apotek, og der skal særlig tilladelse til at åbne et apotek.

»Der er ikke faguddannet personale i et håndkøbsudsalg og købmændene skal selv kunne håndtere medicinen korrekt. Læren af den her rapport er vel, at medicin skal sælges på apoteket,« siger Birthe Søndergaard, sundhedsfaglig direktør i Apotekerforeningen, om 2013-rapporten om salg af håndkøbslægemidler. Der er dog ingen udsigter til, at apotekerne helt opsiger alle aftalerne om håndkøbsudsalg for kun at sælge medicin på apoteket.

»Det er af hensyn til forsyningssikkerheden i tyndt befolkede områder uden eget apotek. De skal også have adgang til medicin,» siger Birthe Søndergaard.

Apotekerforeningen vil meget gerne åbne flere steder, hvor der er faguddannet personale til at håndtere lægemidlerne, og hvor man kan få receptpligtig medicin. Så vidt er foreningen enige med både Matas og Forbrugerrådet Tænk, som også mener at der er for få apoteker i Danmark.Men uden at der skal stå en farmaceut som ejer.

»Der er noget galt med antallet af apoteker i Danmark. Vi har færre apoteker per indbygger end i andre europæiske lande. Vi har i Forbrugerrådet Tænk svært ved at se en fastholdelse af monopolet på en bestemt ejerskabsform, hvis der skal være flere apoteker. Der skal stadig være krav til fagligheden på apotekerne med uddanent personle, og man skal heller ikke ophøre med at regulere priser. Men vi har svært ved at se, at regeringen kan nå frem til andet end en lettelse af monopolet, når den bliver færdig med sine overvejelser om modernisering af apotekerne,« siger Vagn Jelsøe.

Detailhandelskæder som Coop og Matas har forlængst meldt sig på banen som villige apoteker-ejere.

»Det skal selvfølgelig ske under de samme stramme krav til faguddannet personale som vi har i dag. Men vi kan med vores mange butikker give en langt større dækning med apoteker,« siger Henrik Engberg Johannsen fra Matas.

Forbruger Tænk udførte forrige år en undersøgelse på en række apoteker af, om man som forbruger får den særlige vejledning, som apotekerne med deres faguddannede personale skulle være garant for, når man køber medicin på apoteket.Det får man ikke altid, viste undersøgelsen.

»Det halter med kvaliteten af apotekernes service. Vi tror ikke på, at farmaceuter er ikke bedre mennesker end andre, og de i sig selv er en garanti for en særlig høj etik på apoteket. Faktisk kan vi jo nu se, at de har problemer med at leve op til de høje standarder,« siger Vagn Jelsøe.