Farlige sikkerhedsfejl i Københavns Lufthavn blev holdt hemmelige for Folketinget

Dagens overblik: Berlingske giver dig her overblikket over dagens vigtigste historier, som fortsat står mest i coronavirussens tegn.

Folketingets Transportudvalg fik aldrig at vide, at Københavns Lufthavn overtrådte international lovgivning ved at lade flytrafikken fortsætte på trods af farlige sikkerhedsfejl. Fold sammen
Læs mere
Foto: Bjarke Bo Olsen/Ritzau Scanpix

Godmorgen og velkommen til en fredag, hvor titusindvis af ældre og sårbare danskere er blevet inviteret til at få et længe ventet stik i armen. Det eneste lille problem er, at der slet ikke er coronavacciner nok til alle dem, Statens Serum Institut har inviteret.

I aftes landede den ventede uvildige undersøgelse af tidligere S-overborgmester Frank Jensens adfærd på rådhuset i de omtrent ti år, hvor han var overborgmester i København. Undersøgelsen er udarbejdet af advokatfirmaet Kromann Reumert og indeholder 12 sager om krænkelser. Læs mere om den sag her.

Og her får du dagens coronatal:

Du kan se nærmere på de danske tal hos Statens Serum Institut og de internationale tal her. Og så til dagens vigtigste historier:

Farlige sikkerhedsfejl i Københavns Lufthavn blev holdt hemmelige for Folketinget

Siden efteråret 2019 er Folketingets Transportudvalg otte gange blevet orienteret om, at lys på landingsbaner havde revet sig løs i Københavns Lufthavn.

Men ordførerne fik på intet tidspunkt at vide, at lufthavnen brød international lovgivning ved at fortsætte flytrafikken – ej heller, at mindst et fly havde ramt et løsrevet banelys, hvilket kan have katastrofale konsekvenser. Det skriver Politiken.

De fik heller ikke at vide, at lufthavnens sikkerhedseksperter i op mod en uge forgæves forsøgte at advare ledelsen. Eksperterne mente, at flyvepladsen skulle lukkes som følge af de løsrevne banelys.

»Det ser ud til, at Trafikstyrelsen har trukket elastikken for fortrolighed meget langt i denne sag,« siger Michael Gøtze, professor i forvaltningsret ved Københavns Universitet.

Ny analyse: Ikkevestlige efterkommere haler ind på elever med dansk baggrund i folkeskolen

Børn af indvandrere nærmer sig børn med dansk baggrund, når det gælder om at bestå folkeskolens afgangsprøver. Det skriver Information.

En ny analyse udarbejdet af Danmarks Videnscenter for Integration viser, at både piger og drenge klarer sig bedre, end de gjorde for otte år siden. Forskellen på elever med dansk baggrund og efterkommere med ikkevestlig baggrund, der består dansk og matematik ved afgangsprøven er faldet fra 12 til fire procentpoint.

Ændringen kan ifølge eksperter skyldes forandringer i elevsammensætningen, men også være et udtryk for, at lærergruppen har ændret sig.

Læs hele historien hos Information her.

Få overblikket - hver dag


I dagens overblik giver Berlingske dig hver dag et overblik over de seneste udviklinger fra ind- og udland, samt dagens vigtigste historier. Med nyhedsbrevet Berlingske Morgen vil du hver morgen modtage overblikket i din indbakke.


Jeg giver hermed tilladelse til, at Berlingske hver dag sender mig et nyhedsbrev med de seneste nyheder fra ind- og udland og vigtigste historier om coronavirussen. Nyhedsbrevet kommer hver dag, kl. 7 i hverdagen og kl. 8 i weekenden. Jeg bekræfter desuden, at jeg er over 13 år, og at Berlingske Media A/S må opsamle og behandle de anførte personoplysninger til det ovennævnte formål. Oplysningerne kan indeholde annoncer fra tredjepart og i visse tilfælde blive delt med disse. I vores privatlivspolitik kan du læse mere om tredjeparter og hvordan du tilbagetrækker dit samtykke. www.berlingskemedia.dk/cookie-og-privatlivspolitik

Kaos i vaccineplan: I én region har 36.000 borgere kæmpet om knap 5.000 vacciner

Statens Serum Institut har inviteret langt flere borgere til vaccination, end der er ledige doser til ude i regionerne. Det skriver Berlingske.

Derfor kæmper titusinder ældre, sårbare og frontpersonale med at finde ledige vaccinationstider, der i mange tilfælde slet ikke eksisterer.

For eksempel havde 36.672 borgere i Region Syddanmark mandag eftermiddag en invitation til at blive vaccineret mod coronavirus – og de skulle så kæmpe om denne uges kun 4.739 ledige tider, som regionen har gjort tilgængelige på hjemmesiden vacciner.dk.

Det har skabt stor frustration i regionerne, fortæller Region Syddanmarks koncerndirektør, Kurt Espersen, der næsten dagligt har pointeret overfor Statens Serum Institut, at der bliver inviteret for mange. Formand for Danske Regioner, Stephanie Lose (V), fortæller, at der har været en ubalance mellem antallet af vaccinedoser og invitationer siden starten af januar.

»Vi er voldsomt bekymrede for den overbelastning af systemet, det giver, når man inviterer langt flere, end der er vacciner til,« siger hun.

Læs hele historien her.

Kaosset i vaccineudrulningen er langt mere omfattende end hidtil antaget. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix.

Venstre vil gøre det sværere at blive dansk statsborger – en bøde på få tusinde kroner skal være stopklods

De politiske forhandlinger om reglerne for indfødsret går ind i en ny fase fredag. Som optakt har udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S) foreslået, at personer skal forhindres i at få dansk statsborgerskab, hvis de er idømt nogen form for fængselsstraf.

Men det er ikke tilstrækkeligt for Venstre, der vil stramme skruen yderligere. Står det til oppositionens største parti, skal selv en bøde på nogle få tusinde kroner for at have begået eksempelvis økonomisk kriminalitet forhindre personer i at få et rødbedefarvet pas for altid. Det skriver Berlingske.

»Det er et nybrud, men et nødvendigt nybrud, for vi har hidtil været for lemfældige i forhold til, hvem vi giver dansk statsborgerskab,« siger Venstres retsordfører, Morten Dahlin, og henviser til et digt, N.F.S. Grundtvig skrev i 1848.

»En god krise skal udnyttes«: Her 12 initiativer, der skal redde turistbranchen i hovedstaden

En plan til 70 millioner kroner skal genrejse den københavnske turistbranche efter rædselsåret 2020, hvor omsætningen på turister i København blev mere end halveret. Det skriver Berlingske.

Comeback Copenhagen hedder genopretningsplanen, hvis 12 punkter er skabt i samarbejde mellem Erhvervsministeriet, Københavns Kommune, Wonderful Copenhagen og VisitDenmark. Men brancheorganisationen HORESTA mener, at der skal mere end de 12 initiativer til at redde turisme- og oplevelseserhvervet. Heller ikke turismeforsker Lise Lyck har mange pæne ting at sige om planen, som hun kalder for »ny vin på gamle flasker«:

»Der skal mere utraditionel tænkning til. Tænkning, der sætter fokus på, hvad fremtidig turisme kan være. Det er ikke mere af den samme slags, som vi har haft hidtil, og det bliver det ikke foreløbig, hvis det nogensinde bliver det,« mener hun.

Læs om de 12 initiativer her.

Det sker i dag

  • Klokken 9.00 fortsætter EU-topmødet, hvor EUs stats- og regeringschefer via videokonference diskuterer coronasituationen, udrulning af vacciner og forsvars- og sikkerhedspolitik. Det sidstnævnte er dagens primære fokus.
  • Klokken 9.30 fortsætter Tibetkommissionens afhøringer i sagen om politiets håndtering af kinesiske besøg gennem årene. I dag afhøres tidligere rigspolitichef Jens Henrik Højbjerg samt tre militærfolk.
  • Klokken 10.30 udgiver Klimarådet hovedrapporten »Anbefalinger til og status for dansk klimapolitik 2021«. Ifølge klimaloven skal rådet hvert år i februar komme med anbefalinger til klimaindsatsen og vurdere, om regeringens indsats sandsynliggør, at Danmark når de nationale og internationale klimamål.