Farlige krydderier trukket tilbage

Fødevarevirksomheden Santa Maria, som blandt andet laver krydderier og krydderblandinger, trækker 20 produkter tilbage, fordi de kan indeholde rester fra mandler.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Flere end 20 produkter fra fødevarevirksomheden Santa Maria, som blandt andet laver krydderier og krydderblandinger til blandt andet Taco og kødmarinader, er blevet trukket tilbage i Danmark, da de kan være skadelige eller ligefrem farlige for allergikere, som kan få alvorlige allergiske reaktioner, skriver metroxpress.

Fødevarestyrelsen advarer og opfordrer forbrugerne til at aflevere produkterne og få pengene tilbage eller smide dem ud, da de kan indeholde rester fra mandler, som er blevet fundet i et parti med spansk produceret paprika, som Santa Maria anvender i mange af deres krydderiblandinger.

»Vores kunders sundhed er naturligvis vigtig for os, og det er derfor, vi nu vælger at trække produkterne tilbage,« siger Sandra Flodström, kommunikationschef hos Santa Maria, til avisen Göteborg-Posten i Sverige, hvor Santa Maria også har måttet trække sine produkter tilbage.

Men også danske Coop trak i sidste uge en vare tilbage efter fund af udeklarerede mandler, nemlig Sydlandsk Oliven Mix.

Det er ikke kun i Skandinavien, at mandler pludselig er blevet et problem i fødevarer. Det er de i hele verden ifølge de britiske fødevaremyndigheder, FSA, som nu iværksætter screeninger for i tide at opdage udeklarerede mandler og peanuts.

Professor Chris Elliott, som står for undersøgelserne, og som også stod i spidsen for den britiske regerings undersøgelser af hestekødsskandalen, siger, at en stigende brug af mandler og peanuts frem for spidskommen, som bruges i en lang række andre krydderblandinger, skyldes, at mandler er blevet langt billigere end spidskommen, som er steget voldsomt i pris på grund af varmebølge og tørke i Indien.

»At man udskifter med mandler, er et langt større problem end hestekødsskandalen. Det er meget, meget værre, for der var ingen, der blev syge af hestekødet, og ingen døde på grund af det. Men er du allergisk over for mandler eller peanuts, er der risiko for at blive syg eller dø,« siger Chris Elliott, der i The Independent advarer forbrugere mod overhovedet at købe spidskommen og karry, som indeholder store mængder spidskommen, lige nu.

BNB