Farlige ftalater i vin og spiritus

Vin og spiritus kan også indeholde ftalater. De hormonforstyrrende stoffer kommer fra ståltankene, som vinen lagres i.

Undersøgelsen sætter ikke navn på de vine, der er ftalater i, men peger på et generelt problem i vinproduktionen. Fold sammen
Læs mere
Foto: PASCAL PAVANI
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Hvis du drikker det reglementerede glas rødvin om dagen for sundhedens skyld, får du muligvis flere stoffer end deklareret på etiketten. Og nogle af dem er sundhedsskadelige (udover alkoholen).

En ny analyse af fransk vin og druebaseret spiritus viser, at kun 17 procent af prøverne slet ikke indeholdt ftalater af nogen art, og at hele 11 procent af dem indeholder et eller flere af de hormonforstyrrende stoffer i mængder som ligger over det tilladte i EU.

Læs undersøgelsen (engelsk), "Contamination of wines and spirits by phthalates"

 "Det er overraskende og meget interessant, at der er ftalater i vin. Vores holdning er, at vi helt skal af med ftalaterne. Man kunne påpege, at alkohol jo heller ikke er gavnligt i større mængder, men netop derfor skal man ikke have andre skadelige stoffer oveni," siger Claus Jørgensen, seniorrådgiver for miljø og samfundsansvar i Forbrugerrådet Tænk.

Ftalater er en gruppe af stoffer, der bruges som blødgørere af plastik og findes i mange former for emballage. Ftalater undslipper nemt og er overalt i vores miljø. De mistænkes stærkt for at have hormonforstyrrende virkning og bl.a. spille en rolle for brystkræft, som alkohol i forvejen med sikkerhed øger risikoen for.  

"Vores holdning er, at de værste af ftalaterne helt skal forbydes, og så længe det ikke kan lade sig gøre, skal vi have en mærkningsordning, selvom vi generelt ikke bryder os om at ansvaret lægges over på forbrugeren selv," siger Claus Jørgensen. 

Forskerne bag undersøgelsen af de franske vine mener, at ftalaterne vandrer over i vinen fra lagertanke af stål, der har en plastikbelægning på indersiden. De har analyseret plastikbelægningerne og fundet et højt niveau af ftalater af de fire typer, der anses for mest risikable. Næsten al vin i hele verden kommer omkring ståltanke af denne type undervejs i produktionen, så forskerne antager ud fra deres ret lille undersøgelse, at en større analyse vil finde tilsvarende niveauer af ftalater i alle slags vin, hedvin og vinbaseret spiritus.

"Som forbrugere kan vi ikke selv gøre ret meget for at sikre os mod ftalater. Det er myndighederne, der skal kontrollere at grænseværdierne ikke er overskredet. Men vi kan spørge i butikkerne, om der er ftalater i vinen og på den måde måske lave en bølge, der viser at efterspørgslen er der efter helt ftalatfrie varer," siger Claus Jørgensen.

Producenter af fødevarer skal selv fremlægge dokumentation for, at der ikke er afgivet stoffer i sundhedsskadelige mængder fra de materialer, som fødevarerne kommer i kontakt med. Fødevarestyrelsen kontrollerer dokumentationen og udtager stikprøver for at kontrollere, at reglerne overholdes. 

 Vin og spiritus er dog ikke hidtil blevet udtaget til analyse for ftalater, oplyser Fødevarestyrelsen til Berlingske.