Farlige forsøg og lav sikkerhed har givet medvind til teori om laboratorieudslip

Dagens overblik: Berlingske giver dig her overblik over dagens vigtigste historier – om den vedholdende coronakrise og de øvrige store begivenheder og samtaleemner i ind- og udland.

Professor Shi Zhengli – kendt som »Bat Woman« – er en af verdens mest anerkendte eksperter i coronavirus fra flagermus, og hun afviser, at virussen er sluppet ud af laboratoriet. Fold sammen
Læs mere
Foto: Johannes Eisele/AFP/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Godmorgen og velkommen til dagens nyhedsoverblik – juni er for alvor over os, og der varsles i dag om hedebølge. Både sommervarme og spænding kan også let få temperaturen til at stige i Parken i aften, når Danmark møder Belgien i UEFA EURO 2020.

Foretrækker du at tage nyhedsoverblikket i ørene, kan Morgenposten høres her:

De nyeste coronatal har du her:

Og lad os så dykke ned i dagens historier!

Analyse: Vi mangler festens midtpunkt – men det kan blive en aften, der vil blive lavet film om i eftertiden

Landstræner Kasper Hjulmand skal ikke bare samle sit hold op og gøre det klar til et af verdens bedste landshold. Han mangler også sin strateg og vigtigste spiller til at nedbryde Belgien. Men han har en plan i skuffen, og sammen med et følelsesladet Parken kan det blive en aften til historiebøgerne.

Sådan skriver Berlingskes Martin Borre i sin EM-analyse.

Selv med et nederlag vil Danmark have mulighed for at gå videre som toer på bedre målscore.

Men en sejr mod en af favoritterne foran 25.000 tilskuere efter lørdagens chok vil det skabe en af de aftener, der altid vil blive sunget om, som der vil blive lavet film om og fortalt om til alle vores kommende generationer.

Læs artiklen her.

Eriksen er spilleren, Hjulmand ikke ville undvære ved EM. Nu skal han skabe noget andet, og spillerne står over for deres største mentale kamp nogensinde i en følelsesladet Parken. Fold sammen
Læs mere
Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix.

Region Hovedstaden lægger sig fladt ned og siger undskyld: Kræftramte kvinder fik for sent at vide, at de havde tegn på brystkræft

89 kvinder fra Region Hovedstaden har måttet vente for lang tid på beskeden om, at deres undersøgelse viste tegn på brystkræft. Det afslører et nyt notat oversendt til Sundhedsudvalget i Region Hovedstaden. Kræftens Bekæmpelse vil ikke afvise, at forsinkelsen kan få betydning for kvindernes overlevelseschancer.

»Det kan betyde, at nogle af kvinderne skal igennem et længere behandlingsforløb, som måske kunne have været undgået, hvis sygdommen var fundet tidligere. Det kan potentielt have betydet, at sygdommen har spredt sig. Det er det luskede ved brystkræft,« siger Janne Bigaard fra Kræftens Bekæmpelse.

Formand for Sundhedsudvalget i regionen erkender, at »det på ingen måde er godt nok«.

Læs artiklen her.

De Konservative vil lukke gymnasier med mange ikkevestlige elever og starte forfra: »En fuldstændig vanvittig idé«

Partierne bag en ny aftale om elevfordeling vil lukke for optaget på gymnasier med en skæv elevsammensætning i et år. De Konservative vil nu gå endnu længere og foreslår at lukke gymnasier med mange ikkevestlige elever i flere år – og måske endda permanent.

»Jeg har svært ved at se, hvorfor man ikke bare må sige, at her har vi et gymnasium, som ikke er velfungerende, og derfor lukker vi det i en periode. Der er en verden til forskel på at lukke enkelte gymnasier og på at sige, at alle gymnasier i en storbyzone skal underlægges den nye regulering,« siger De Konservatives politiske ordfører, Mette Abildgaard.

Jan Vistisen, der er rektor på Herlev Gymnasium, hvor 50 procent af eleverne i 2020 havde anden etnisk baggrund end dansk, kalder det »en fuldstændig vanvittig idé« at tvangslukke enkelte gymnasier, og han bemærker, at Herlev i hans optik er et velfungerende gymnasium med gode faglige resultater og dygtige lærere.

Læs artiklen her.

Et afsnit på side 13 i en ny aftale om elevfordeling har givet anledning til panderynker hos landets gymnasierektorer. Nu er De Konservatives politiske ordfører, Mette Abildgaard, klar til at gå endnu længere. Fold sammen
Læs mere
Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix (arkivfoto).

Farlige forsøg og lav sikkerhed har givet medvind til teori om laboratorieudslip

Spor på spor tyder på, at forskere i Wuhan foretog risikable forsøg med coronavirusser. Det har fået blandt andre Rasmus Nielsen, dansk professor på Berkeley-universitetet, til at råbe op: »Teorien om laboratorieudslip er stadig på bordet.« Det skriver Politiken.

Rasmus Nielsen har sammen med en række forskere i USA fået en hovedrolle i at sørge for, at teorien om laboratorielæk nu står højt på den internationale dagsorden. I USA har præsident Joe Biden bedt om en redegørelse for coronavirussens oprindelse fra sine efterretningstjenester, og fredag kom det frem, at også EU vil støtte en undersøgelse af coronavirussens oprindelse.

Læs artiklen her.

Professor Shi Zhengli – kendt som »Bat Woman« – er en af verdens mest anerkendte eksperter i coronavirus fra flagermus, og hun afviser, at virussen er sluppet ud af laboratoriet. Fold sammen
Læs mere
Foto: Johannes Eisele/AFP/Ritzau Scanpix.

Det sker i dag:

EM-kampene fortsætter, og du kan i dag følge kampen mellem Ukraine-Nordmakedonien, Holland-Østrig og ikke mindst Danmark-Belgien.

I dag lyder startskuddet til Folkemødet på Bornholm. Folkemødet samler normalt toppen af dansk politik med ministre og partiformænd samt en lang række interesseorganisationer og virksomheder i Allinge på Bornholm.