Farlige farvestoffer ud af sodavand

Danske sodavandsproducenter melder nu ud på stribe, at de fjerner farlige farvestoffer fra deres sodavand.

Farvestoffer, der gør børn hyperaktive, er på vej ud af danske sodavand. Fold sammen
Læs mere
Foto: Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det sker efter, at det anerkendte britiske medicinske tidsskrift The Lancet for to uger siden skrev, at indtagelsen af en række farvestoffer gør raske børn hyperaktive.

Harboes Bryggeri erstatter dog ikke f.eks. Azorubin (E-nummer 122) med et naturligt rødt farvestof i sine hindbærsodavand helt frivilligt.

- Det naturlige farvestof koster ti gange så meget som det andet og helt lovlige farvestof. Men gadens parlament, har talt, siger adm. direktør og medejer af Harboes Bryggeri, Bernhard Griese og tilføjer:

- Vi vil ikke stå som dem, der forgifter befolkningen.

Harboes Bryggeri bon'er ud som topscorer på Forbrugerrådets liste over produkter, der indeholder de seks undersøgte farvestoffer i artiklen i The Lancet. Alle farvestoffer er lovlige, men må dog kun anvendes i bestemte levnedsmidler som f.eks. slik, desserter, visse fiskeprodukter, visse typer spiritus og sodavand.

Både Forbrugerrådet og foreningen Aktive Forbrugere har i årevis argumenteret for, at de såkaldte azo-farvestoffer burde undgås. Fem af de seks farvestoffer i The Lanzets undersøgelse er azo-farvestoffer, mens det sjette er er gult farvestof med E-nummeret 104.

Det bliver bl.a. brugt til at give sodavanden Faxe Kondi sin lysegule farve. Men det er slut med den nu, skriver Royal Unibrew i en pressemeddelelse.

- Vi har med nærmest øjeblikkelig virkning fjernet farvestoffet E104 fra Faxe Kondi, så den bliver helt gennemsigtig. Samtidig har vi fremskyndet udfasningen af azo-farver i andre læskedrikke og regner med, at de er helt ude om nogle måneder, siger direktør for Nordeuropa, Connie Astrup-Larsen.

I kølvandet på The Lancets undersøgelse af sammenhængen mellem farvestoffer og hyperaktive børn har Bryggeriforeningens medlemmer, der bl.a. tæller Carlsberg og Tuborg, givet hinanden håndslag på at fjerne de sidste azo-farver samt det gule E104.

- Myndighederne tillader stadig brugen af azo-farvestoffer. Men vi ønsker at producere de varer, som forbrugerne efterspørger og føler sig trygge ved. Derfor imødekommer vi nu et voksende forbrugeønske, siger Bryggeriforeningens direktør, Niels Hald i en pressemeddelelse.

Forbrugerrådet opfordrer stadig forbrugerne til at sende en mail til hyperaktiv@fbr.dk, hvis de finder et produkt, der indeholder et af de seks farlige farvestoffer.