"Farlig" var det gale ord

Lykketoft satte her til morgen gang i en sproglig politisk duel, da han kaldte Fogh for en farlig mand. Helle Thorning er uenig i ordvalget, men støtter kritikken.

Foto: Linda Henriksen Fold sammen
Læs mere

Mogens Lykketoft rettede i dagens kronik i Politiken et frontalangreb mod statsminister Anders Fogh Rasmussen ved at beskrive ham med ordene:

»En meget slagkraftig, vidende og kompetent politiker. En mester i det taktiske spil på Christiansborg. Men han er farlig, fordi han er villig til at påtage sig snart sagt enhver forklædning for at bevare magten.«

Han blev bakket op af Socialdemokraternes politiske ordfører Henrik Sass Larsen, der udover at karakterisere Fogh som farlig også anvendte ord som 'skruppelløs' og som en, der sætter 'aggressivt' ind over for eventuel kritik.

Dansk Folkepartis Pia Kjærsgaard og justitsminister Lene Espersen var begge hurtigt ude med forargede kommentarer, og begge opfordrede Socialdemokraternes formand Helle Thorning Schmidt til at sætte Lykketoft på plads.

Helle Thorning Schmidt konstaterede så, at hun godt nok ikke var enig i brugen af ordet farlig. Men i det store hele støttede hun Lykketofts kritik af statsministeren.

»Jeg ville ikke have sagt, at statsministeren er en farlig mand. Det mener jeg ikke, han er. Han har taget nogle elendige beslutninger, men han skræmmer ikke mig. Jeg er enig i indholdet i kronikken, men jeg er ikke enig i, at han er en farlig mand,« siger hun til Ritzau.

Regeringspartierne har taget afstand fra udmeldingen, som de kalder for useriøs.

Venstres medlem af Udenrigspolitisk Nævn Søren Pind kalder over for Ritzau Lykketoft for en 'udslidt politiker' og skriver på sin hjemmeside, at han ikke ved, om han skal le eller græde.

»I dansk marinehistorie kommer vi Lykketoft lidt nærmere ved udtrykket 'brander' - et udslidt fartøj - der lastet med brand- og eksplosionslette ting blev antændt og sendt ned mod fjendens skibe i håb om, at brænderen skulle sætte fjendens styrker i brand.« skriver Søren Pind, og konkluderer,

»Målet er et forsøg på karaktermord på statsministeren fra en person, Socialdemokraterne har råd til at undvære. Vi andre så sandelig også. Den kynisme, der her kommer til udtryk i fremgangsmåden, taler for sig selv.«