Farlig ukrudtsbrænder kaldes tilbage efter voldsomt uheld

Ukrudtsbrændere af mærket Ignite Nordic er farlige og må under ingen omstændigheder bruges, oplyser styrelse.

Arkivfoto. Fold sammen
Læs mere
Foto: Brian Bergmann
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Sikkerhedsstyrelsen advarer alle mod at bruge en ukrudtsbrænder, som har været årsag til et alvorligt uheld i en have på Københavns Vestegn.

Det oplyser styrelsen i en pressemeddelelse fredag eftermiddag.

Ukrudtsbrænderen er af mærket Ignite Nordic og er solgt i Bauhaus i hele landet. Brænderen koster cirka 500 kroner.

»Ukrudtsbrænderen er farlig. Har man købt den, skal den straks leveres tilbage til butikken, og man skal under ingen omstændigheder bruge den,« siger chefkonsulent i Sikkerhedsstyrelsen Arne Hosbond i pressemeddelelsen.

Importøren har fredag stoppet salget af den farlige ukrudtsbrænder og tilbagekalder alle, der er blevet solgt.

Der siver gas ud af ukrudtsbrænderen, selv om den er blevet samlet efter brugsanvisningen. Og det er det, som gør den farlig.

Det var også det, som skete ved uheldet på den københavnsk vestegn. Her var en kvinde i gang med at fjerne ukrudt, da hun opdagede, at der stod 20 centimeter høje flammer op fra gasflaskens top.

Kvinden forsøgte først selv at slukke ilden uden held og kontaktede derefter brandvæsnet, som kom inden for fem minutter.

De førte kvinden i sikkerhed, og blot cirka to minutter senere eksploderede gasflasken, som fløj ti meter på tværs af haven.

Undersøgelser af den defekte ukrudtsbrænder har vist, at uheldet formentlig skyldes utæthed mellem gevind og gasflaske samt gevind og brænderen.

Sikkerhedsstyrelsens test af andre ubrugte brændere har vist, at de har samme fejl.

»Vores undersøgelser har vist, at selv med værktøj er det nærmest umuligt at spænde gevindet hård nok fast til, at det er tæt.«

»Utætheder medfører risiko for brandfare og i sidste ende eksplosion. I værste fald kan det her koste menneskeliv,« siger Arne Hosbond.

/ritzau/