Farlig raket til børn: »Hvis man kigger direkte på den uden sikkerhedsbriller kan det gå helt galt«

En pakke med blandet fyrværkeri målrettet til børn og unge indeholder en farlig raket, der flere gange er eksploderet ved jorden. Myndighederne råder alle til at holde deres børn væk fra dem.

Foto: Ólafur Steinar Gestsson
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Myndighederne advarer nu forældre mod at lade deres børn – eller selv forsøge sig med – at affyre en bestemt raket, der ellers er markedsført til netop »unge fyrværkere«.

Raketten »Stjerneglimt« er en del af »Junior Vega Mix« med blandt andet knaldkæder og heksehyl fra byggemarkedet Jem og Fix.

Flere borgere har oplevet, at raketterne aldrig kom op fra jorden og i stedet eksploderede ved jorden i affyringsrøret. En af dem er Anders Bruhn fra Djursland, som også er frivillig brandmand.

Han tog forskud på nytårsaften med sine drenge torsdag den 29. december. De nåede at skyde fire raketter af, før Anders Bruhn opdagede, at der var noget galt med børneraketterne. To stjerneglimt-raketter gik af cirka en meter over jorden, og han vurderede, at de udgjorde en sikkerhedsrisiko.

»Det er ikke en stor raket, men den har vel kraft som et middelstort bomberør. Hvis man kigger direkte på den uden sikkerhedsbriller kan det gå helt galt,« siger han.

Anders Bruhn tog tidligt fredag morgen kontakt til Sikkerhedsstyrelsen, som fik rakettens identifikationsnummer, og styrelsen reagerede herefter hurtigt på sagen.

»Det er små børn, som skyder de raketter af, og det er ikke en sjov oplevelse, hvis den sprænger ind i hovedet på dem,« siger Anders Bruhn.

Flere andre borgere har ligesom Anders Bruhn advaret mod børneraketterne på facebook.

Efter dialog med Sikkerhedsstyrelsen har Jem og Fix derfor valgt at trække produktet tilbage. De opfordrer alle kunder til at aflevere produktet tilbage til dem, hvor man kan få pengene tilbage.

Sikkerhedsstyrelsen er glade for Jem og Fix's beslutning om at tilbagetrække produktet:

»En raket, der kan eksplodere ved jorden, er farlig og kan give skader. Vi er ekstra opmærksomme på at advare, fordi det handler om et juniorsortiment,« siger kommunikationschef i Sikkerhedsstyrelsen, Mette Cramon og uddyber:

»Et stort batteri er typisk noget forældrene affyrer selv, men det her appellerer jo til børn. Børn kan ikke vurdere afstande, og hvor langt skal de stå væk. Derfor er det meget vigtigt for os at sige, man skal lade være med at affyre den her raket.«

Sikkerhedsstyrelsen har endnu ikke informationer, der peger på, at nogen er kommet til skade ved brug af børneraketterne.

Berlingske har forsøgt at få en kommentar fra Jem og Fix