Farlig narkotika fik lov at florere

Stoffet ketamin fik i otte år lov at brede sig som et partydrug uden, at myndighederne greb ind. Først i februar blev stoffet forbudt. For sent, siger politifolk og eksperter.

Otte personer, som er dømt for narkohandel, er blevet henrettet i Indonesien, skriver lokale medier ifølge Reuters. Fold sammen
Læs mere
Foto: Modelfoto
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

I otte år har unge brugt det livsfarlige bedøvelsesmiddel ketamin som rusmiddel fuldt lovligt. Først for nylig greb politikerne på opfordring fra Sundhedsstyrelsen ind og gjorde stoffet forbudt. Men da var det ifølge eksperter og politifolk alt for sent: Flere unge kæmper i dag for at komme ud af deres sundhedsskadelige ketamin-misbrug.

Overlæge Henrik Rindom, behandlingsleder under Stofrådgivningen, har fire unge i behandling:

»Stoffet er meget ubehageligt. De unge bliver psykotiske, og det er vanedannende,« siger han.

Ketamin anvendes af dyrlæger, der bruger midlet til at bedøve dyr. Når mennesker tager stoffet, bliver kroppen også bedøvet, og når rusen aftager, opstår der hallucinationer.

»Jeg har kendt til stoffet i mange år, og det er efter min opfattelse særdeles udbredt i visse grupper af unge, hvor det er smart at tage sådanne stoffer,« siger Henrik Rindom.

Det undrer politiet, at stoffet har fået lov til at florere så længe og vinde så stor udbredelse i miljøet.

Henrik Oryé, vicepolitikommissær og leder af narkoafdelingen på Station City i København, bruger betegnelsen »bedre sent end aldrig« om, at politikerne først i februar forbød stoffet. Han havde gerne set, at Sundhedsstyrelsen og politikerne havde reageret før.

»Det er ærgerligt, at det ikke er blevet forbudt før. De unge har rendt rundt med det og grint af os, når vi ikke har kunnet tage det fra dem,« siger Henrik Oryé og fortsætter:

»Det er en kæmpe sejr, at det er blevet forbudt. Vi har presset på for det i mange år.«

Sundhedsstyrelsen, som overvåger stoffers udbredelse i Danmark, afviser kritikken:

»Vi er nødt til at have dokumentationen for problemet, før vi kan gøre noget ved det. Og den har vi først fået i starten af i år,« siger projektleder Kari Grasaasen fra Sundhedsstyrelsen.

Da sundhedsminister Jakob Axel Nielsen (K) forbød stoffet i februar, udsendte han en pressemeddelelse, hvori han brystede sig af regeringens resolutte indgriben over for misbruget af Ketamin. Det har ikke været muligt at få en kommentar fra ministeren.