Farlig MRSA-bakterie konstateret hos svineformand

Formanden for Landbrug & Fødevarer Svineproduktion er på listen over svinebesætninger, der har fået konstateret MRSA. Politikere kritiserer Fødevarestyrelsen for manglende information.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Efter at danskerne i flere år er blevet nægtet indsigt i, hvilke svinefarme der er inficeret med svinebakterien MRSA, er det nu kommet frem, at én af de besætninger, der fremgår af listen, tilhører formanden for Landbrug & Fødevarer Svineproduktion, Erik Larsen. Det oplyser Landbrug & Fødevarer til Radio24syv.

Og det er en yderst vigtig oplysning, mener overlæge ved Odense Universitetshospital Hans Jørn Kolmos:

»Det viser med al tydelighed, hvor aktuel den her MRSA-problematik er,« siger han til Radio24syv.

Erik Larsen fik i 2011 foretaget fire prøver på sin besætning, og én af dem viste sig at være MRSA-positiv. Men den oplysning er først tre år senere nået frem til svineformanden.

»Det fik jeg besked om i lørdags. Men jeg har aldrig før fået den besked, - så det er meget overraskende,« siger Erik Larsen til Radio24syv.

Svine-MRSA er en undertype af MRSA-bakterierne, der smitter fra dyr til menneske. MRSA er resistente stafylokokbakterier. Både de såkaldt almindelige og de resistente stafylokokbakterier er hyppige årsager til infektioner i sår og bylder men kan også give alvorlige infektioner som blodforgiftning og knoglebetændelse. I Danmark er der registreret fire dødsfald med svine-MRSA.

Og der er grund til at være stærkt bekymret over Fødevarestyrelsens manglende oplysninger om MRSA-smitten på svineformandens gård, siger overlæge Hans Jørn Kolmos:

»Det er ubehageligt at vide, at Fødevarestyrelsen har ligget inde med den information. Erik Larsen skulle jo i givet fald have taget nogen forholdsregler, og dem har han ikke haft nogen chance for at tage. Det er et stort svigt fra myndighedernes side. Sandsynligheden for, at Erik Larsen stadig har MRSA på sin gård, er ret stor,« siger han.

Erik Larsen siger også selv, at det ikke har været muligt for ham at tage de nødvendige forholdsregler, - eksempelvis omkring hygiejne:

»Det er svært at tage særlige hensyn, når man ikke ved, at man har MRSA,« siger han til Radio24syv.

Fødevarestyrelsen ønsker ikke at gå ind i den konkrete sag, men oplyser i en mail til Radio24syv, at styrelsen »i øjeblikket er i gang med at kvalitetssikre analyseresultaterne fra de besætninger, der tidligere er konstateret MRSA-positive«.

Fra politisk hold mener man, at der nu kan være grund til at kigge Fødevarestyrelsen efter i sømmene.

»Det er dybt beklageligt. Vi vil nu stille spørgsmål til den konkrete sag og undersøge, om der skal reageres prompte,« siger Socialdemokraternes landbrugs- og fødevareordfører, Orla Hav (S), til Radio24syv.

De Konservative mener, at Fødevarestyrelsen med det samme bør ændre praksis.

»Sådan nogle fejl må ikke ske. Vi bliver nødt til at have et kontrolsystem, der gør, at de her fejl ganske hurtigt bliver rettet op – og ikke tre år efter,« siger landbrugs- og fødevareordfører for de Konservative Charlotte Dyremose (K) til Radio24syv.