Farfars fortælling blev til virkelighed, da Klaus fandt nedstyrtet jagerfly med metaldetektor

En familiefortælling viste sig at holde stik. En landmand har fundet resterne af et tysk jagerfly indeholdende ammunition og knogler fra piloten. Her er landmandens fortælling om vejen til fundet.

Jagerflyet blev fundet af landmand Klaus Kristiansen på egen mark Fold sammen
Læs mere
Foto: Lars Laursen

Resterne af et jagerfly og dets pilot er kommet for en dag på en nordjysk mark. Der er tale om resterne af et tysk jagerfly af typen Messerschmitt 109, oplyser flyeksperten Søren Flensted.

»Det sker ikke særlig tit, at man finder et nedstyrtet fly fra Anden Verdenskrig, og jeg har ingen erindring om, at man tidligere har fundet et nedstyrtet fly, man ikke har kendt til. De fly, man har gravet ud, har man vidst var der. Derfor er dette noget ganske specielt.«

Jagerflyet blev fundet af landmand Klaus Kristiansen på egen mark. Klaus Kristiansen havde som barn gennem sin farfar hørt, at der under Anden Verdenskrig skulle være styrtet et fly ned på marken i Birkelse nordvest for Aalborg, der dengang var i farfarens eje.

For to uger siden gik Klaus Kristiansen og søn så på marken med en metaldetektor.

»Vi fandt nogle små ting af aluminium oppe i overfladen – de var på størrelse med en femkrone – og det tydede jo på, at det kunne være fra et fly. Vi vidste altså, at der var et eller andet i området. I lørdags begyndte vi så at grave med lidt større maskineri, og jo længere vi kom ned, jo flere ting kom for en dag. Til sidst stod vi med en motorblok og nogle knoglerester. Der stoppede vi så og kontaktede så myndighederne,« siger han.

Klaus Kristensen ringede til Nordjyllands Politi mandag morgen, og etaten dukkede op i løbet af formiddagen, hvorefter også bomberyddere og hjemmeværn mødte op.

»Det vildeste, vi troede, vi kunne finde, var nogle pladestykker på størrelse med en hånd, for tyskerne gjorde jo en dyd af at rydde op efter sig. Min farfar boede på gården under Anden Verdenskrig, og da vi var små børn, fortalte han, at der under krigen var faldet et fly ned på en mark oppe bag vores gård. Han fortalte også, at tyskerne var på stedet med det samme, og at de afspærrede området og gik deroppe i flere dage. Ingen af de lokale har vidst, hvor meget eller hvor lidt der var tilbage. Historien er blevet fortalt mange gange, og den er nok ikke blevet dårligere med tiden.«

»De seneste par år har jeg undersøgt flystyrt under Anden Verdenskrig, og de er omhyggeligt registreret, men der var ingen styrt registreret på min mark, så jeg var begyndt at tro, at det måske bare var en rigtig god historie,« lyder det fra Klaus Kristensen.

Klaus Kristiansens farfar lever ikke længere, og Klaus Kristiansen har mange gange fortrudt, at han ikke har spurgt mere ind til historien.

»Min farfar fortalte, at min farmor sad og trillede pebernødder med min farbror, da det skete. Min farbror var fire-fem år, så det eneste, vi rigtig havde at gå efter, var, at det måtte være sket sidst i krigen, og at pebernødderne tydede på, at det var om vinteren.«

»Resterne af flyet ligger meget dybt. Det har boret sig fem-seks meter ned i jorden, så det er ikke et helt fly, vi har fundet, men titusind flydele og deriblandt nogle knoglerester og noget tøj. Det er fuldstændig knust, kun motorblokken er hel. Det har ramt marken med meget store kraft. Vi fandt masser af papirer, en slags logbog, hvor der stod Luftwaffe på, en pung med mønter i, billetter, hvor der stod »Morgen« og »Abend« på, og tre kondomer. Der var meget velbevarede papirer, de var våde, men nogen må kunne skille dem fra hinanden. Der var også et stofemblem med et hagekors på. Vi fandt det i lommerne på hans flyverdragt. Der var tysk tekst på nogle af vragdelene.«

For ikke at ødelægge de fundne ting kiggede Klaus Kristiansen ikke nærmere på sagerne, og Nordjyllands Historiske Museum har i dag hentet resterne.