»Faren kan lure lige under overfladen«

Kim Harder fik foretaget en ultralydsscanning og får nu medicin for at bekæmpe åreforkalkning.

Kim Harder får scannet sine halspulsårer af overlæge Marie-Louise Grønholdt. Foto: Kasper Palsnov Fold sammen
Læs mere
Foto: Kasper Palsnov
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Han har aldrig røget, han har aldrig drukket, og han er slank og sportstrænet.

Alligevel tøvede Kim Harder, 61, ikke, da han i en annonce læste, at der var kommet en mulighed for at blive undersøgt og få afdækket risikoen for, at han kunne blive ramt af en blodprop.

»Jeg ved, at faren kan lure lige under overfladen, og så er jeg også typen, der siger, at hvis der findes en undersøgelse for noget, som kan give dybere indsigt, så tager jeg den,« siger han.

Kim Harder er en af de stadig flere danskere, som har valgt at bruge 3.000 kroner på en ultralydsundersøgelse af sine halspulsårer på en privatklinik for at fange tidlige tegn på en blodprop, så han kan komme i gang med en behandling for at afværge den.

Selv om han ikke umiddelbart så ud til at befinde sig i risikozonen, vidste han, at det godt kunne gå galt. Hans mor døde af en hjertekarsygdom, faren havde fået en stor blodprop som 75-årig, og Kim Harders ældre bror er i behandling for et forhøjet blodtryk og et højt kolesteroltal.

»Man ved jo, at der kan være en arvelig faktor på dette område. Desuden er jeg fysioterapeut og arbejder med folk, der fejler alt muligt. Det smitter af på én,« siger han.Allerede som 50-årig gik han derfor til sin egen læge for at få en all-round undersøgelse. Den viste, at han havde et for højt blodtryk, som han blev sat i behandling for. Kolesteroltallet derimod lå inden for normalområdet.

Scanning har været en aha-oplevelse

Det så fornuftigt ud i årene efter. Tallene holdt sig på den rigtige side af »spærregrænsen«, men i februar i år valgte han alligevel at få fortaget scanningen.

Den viste, at der faktisk var en del plaque og forkalkning i hans årer, hvilket førte til en anbefaling fra klinikken om at gå i gang med en medicinsk behandling for at sænke kolesteroltallet for på den måde at imødegå forkalkningen.

Hans praktiserende læge ville dog ikke umiddelbart sætte ham i behandling, men sendte ham videre til en kardiolog. Han var enig i anbefalingen, og siden har Kim Harder været i medicinsk behandling.

En måling har netop vist, at kolesteroltallet er faldet fra 4,8 til 3,2. På en ultralydsscanning kan man desuden se, at forkalkningen er mere stabil og fast i strukturen, hvilket ifølge lægerne på Cardiolab gør, at den er blevet mindre »farlig«, og at riskoen for, at dele river sig løs og udløser en blodprop, er blevet mindre.

»Det er rart at vide. I det hele taget har det været lidt af en a-ha-oplevelse at blive scannet og se resultatet. Det er også med til at anspore én til f.eks. at blive ved med at dyrke sport,« siger Kim Harder.