Far og søn fandt forsvunden museumsbåd drivende nær Livø

Et døgn efter 100 år gammel båd forsvandt fra museum i Løgstør, så museumsdirektøren båden stævne ind på Livø.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Opdateret med citater og ny lyd på Anders Bloksgaard, efter at båden er fundet igen. Ændringer/tilføjelser i afsnit 2-7, 11-12.

På Limfjordsmuseet i Løgstør stod museumsdirektør Anders Bloksgaard lørdag morgen op til en ærgerlig nyhed. En båd fra museet var blevet løsnet fra sin fortøjning og drevet væk.

Men lørdag aften er båden fundet igen til museumsdirektørens store glæde.

Det var en far og hans søn, der så båden drive rundt i Løgstør Bredning mellem Amtoft og Livø. De to valgte at sejle den tomme båd ind til Livø.

- Paradoksalt nok er jeg på Livø, hvor jeg lige har påbegyndt min ferie, og ser vores højtskattede museumsgenstand stævne ind i den havn.

- Nu er den i god behold, og den har ikke taget skade. Det er vi super lykkelige for, siger Anders Bloksgaard.

Søndag morgen vil personale fra Limfjordsmuseet tage til Livø for at hente båden hjem igen til hjemhavnen, fortæller museumsdirektøren. Men nu vil muséet forsøge at passe lidt bedre på klenodiet.

- Vi nok vil fortøje den et lidt mere sikkert sted i fremtiden.

Båden er en sjægt, som har navnet Nørgaard P., og stammer fra 1920. Den er bygget i træ og er omkring 18 fod lang - hvilket cirka svarer til 5,5 meter.

Sjægten er Limfjordsmuseets ældste sejlende fartøj. Derfor håbede Anders Bloksgaard også på, at den ville blive fundet igen.

- Den repræsenterer det liv og den kultur, der har været i Limfjorden fra 1850 til 1930, hvor man kunne leve af at fiske en hel familie. De fartøjer er fra før motoren.

- Den er en statsanerkendt museumsgenstand, som vi har pligt til at bevare for eftertiden, fortalte museumsdirektøren tidligere.

Anders Bloksgaard fortalte, at han ville melde bådens forsvinden til politiet. Han troede dog ikke, at der havde været tyve på spil.

- Det ville være helt omsonst at stjæle sådan en båd, fordi der er så få af dem, og den er så let genkendelig. For en almindelig mand er det heller ikke en båd, man kan bruge til så meget, sagde han og tilføjede:

- Men vi kan konstatere, at der er nogle knuste ølflasker på havnen, så det er vores formodning, at det er nogle vandaler, som har været ude og trykke den af og måske har set denne her båd.

- Så har de fundet ud af, at de ikke kunne sejle den og har så bare ladet den fare, sagde museumsdirektøren.

Museet har tidligere oplevet, at en af deres både er blevet skadet. Her blev gerningsmændene dømt og måtte betale 70.000 kroner.

/ritzau/