Far er sjovere end mor

Fars humor er grovere og mere direkte, og derfor er han sjovere end mor, lyder det fra de større danske børn.

Foto: CHRISTOF STACHE
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Hvem af mor og far er den sjoveste, fortæller de bedste vittigheder og fjoller mest rundt?

Det gør farmand.

Sådan lyder det entydige svar fra flest piger og drenge i alderen 11-16 år i en ny undersøgelse fra Aalborg Universitet.

-  Vi ved, at mændenes humor er mere tydelig, grovere og mere direkte. Derfor fremstår faren mere klar i sit humoristiske budskab, og det er noget, der bliver modtaget godt blandt børnene,” siger humorforsker og studielektor i udviklingspsykologi, Martin Führ, der har gennemført undersøgelsen, til Kristeligt Dagblad.

Han mener altså, at forklaringen på, hvorfor større børn peger på deres far som den sjoveste forælder, skal findes i de traditionelle kønsroller mellem mænd og kvinder.

Den lumre humor er fars

Men også børnenes alder spiller ind. Tidligere undersøgelser viser, at mindre børn synes, at mor er ligeså sjov som far. Indtil de kommer i puberteten og emner som seksualitet kommer på banen. 

Det er tydeligvis lettere for mænd end kvinder at spøge med sex.

- Den tydelige form for humor, som kun har været tilladt for mænd, er mere seksuelt relateret end kvindernes. Man kan godt antage, at pubertetsbørn på den baggrund oplever mænd som sjovere. Som gamle Freud siger, er humor en forsvarsmekanisme. Og når man skal forholde sig til sin seksualitet, så bliver det legitimt med humor, siger Martin Führ.

Han er overbevist om, at faderen i familien vil bibeholde sin position som den sjoveste af forældrene i mange år fremover, når man spørger de større børn om deres mening på området.

Det vil nemlig kræve en markant ændring af kvinderollen og de egenskaber, som vi tilegner forskellige kønsroller, at lave om på et billede. 

- Og det vil tage lang tid, konstaterer Martin Führ.