Fantastiske finner vækker misundelse

De finske skolelever ligger i top i alle dele af PISA-undersøgelsen. Her er forklaringen. PDF: Læs Danmarks samlede resultater i PISA 2006

Østrigske skoleelever under en protestdemo mod PISA -undersøgelserne. Foto: Reuters Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

De er bedst af alle til naturvidenskab, og de er næstbedst til at læse og regne.

De finske skolelever ligger på ny i toppen i den netop offentliggjorte PISA-undersøgelse, og det udløser en smule misundelige blikke fra topfolk i det danske undervisningssystem, som må slå sig til tåls med at producere mere middelmådige resultater.

Hvad er det så, de kan, finnerne – og hvad kan vi gøre for at bringe vores elever op på samme høje niveau?

»Det ville være vidunderligt, hvis vi kunne komme derop. Men det er altså meget anderledes i Finland, og der er store historiske og kulturelle forskelle, som betyder, at det i Finland betyder utroligt meget at få en uddannelse,” siger professor Niels Egelund, formand for det danske PISA-konsistorium.

Han henviser bl.a. til, at det finske samfund i større udstrækning har været præget af fattigdom, krig og en særlig afhængighed af den store nabo i øst med deraf enorme eksporttab, da Sovjetunionen blev til Rusland.

Alt har det været med til at gøre uddannelse til noget helt særligt værdifuldt i det finske samfund. F.eks. er lærer-uddannelsen et høj status-fag, der er så populært, at man kan tillade sig at afvise helt op til 90 pct. af ansøgerne. Lærer-uddannelsen er desuden en universitets-uddannelse i Finland.

»Nu er der jo ikke tale om et mesterskab, man kæmper om. Vi har nogle sociale og integrationsmæssige problemer, som vi skal sætte ind overfor i Danmark. Det er det, det gælder om – og ikke om at slå Finland. Og så vil jeg i øvrigt gerne betone, at lærerne i Finland ikke får mere i løn,« siger undervisningsminister Bertel Haarder (V).