Fanget, hængt ud og frikendt

Det er et tegn på moralsk panik, når vi reagerer så stærkt på forbrydere, der endnu ikke er blevet dømt, siger forsker om offentlighedens dom over den rensede 48-årige mand i Maria-sagen.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

»Lige nu sidder jeg med en meget dårlig smag i munden, og det er på tide, at denne gruppe lukkes ned. Undskyld JLM mange gange og alt lykke i fremtiden.«
 
Sådan skriver et af de 213 medlemmer af Facebook-gruppen ’Maria Møller Christensens formodede morder’. En gruppe der ligesom store dele af offentligheden prompte fældede dommen over den mistænkte Jan Lindholdt Mikkelsens som skyldig i Maria-drabet.

Gruppens medlemmer udtrykte forargelse over den formodede morder med både billede og navn på manden. Lige indtil i går, hvor det altså kom frem, at Jan Lindholdt Mikkelsen alligevel er uskyldig.

En melding, der skabte trafikkaos ved håndvasken og fik fordømmelserne til at brage ned over de nye syndere: Medierne og ham, der havde oprettet den famøse Facebook-profil.

Voldsomme reaktioner

»Det, der tit sker i de sociale medier som Facebook, er, at folk kan blive meget følelsesmæssigt påvirkede af sager i medierne, og med det samme reagerer voldsomt ved at oprette grupper for at vise, hvad de føler,« siger lektor på IT-Universitet Lisbeth Klastrup.

Hun forklarer, at tonen er voldsom på frie debatfora, fordi der ikke er en moderator-funktion, der kan opretholde ro og orden.

»Det første er, at folk bliver følelsesmæssigt påvirkede og reagerer stærkt på en gruppeoverskrift. Et gæt er, at de derefter føler skam over, at de selv har reageret så irrationelt uden at have tænkt sig om. Den skam kan så omsættes til en følelse af, at nu går vi efter nogle andre, som har fået mig til at føle sådan,« siger hun.

Moralsk panik

Ifølge mentalitetshistoriker på RUC Henrik Jensen er det udtryk for moralsk panik, når folk reagerer i massevis over aktuelle og følsomme emner.

Først søger man en skyldig i nærheden, for eksempel en pædofil eller morder, og derefter reagerer man panisk med fordømmelser, selv om dommen endnu ikke er faldet, siger han. Bagefter fortsætter jagten efter den skyldige avis, journalist eller facebookgruppe, der har været skyld i reaktionen.

»Det har fået en særlig karakter i vores tid, fordi vi lever i et massesamfund, hvor vi er tættere på en større gruppe mennesker end tidligere. Den laveste fællesnævner er blevet lavere, og man griber hurtigere til sine egne følelser. Tidligere var der flere grænser for, hvad man kommenterede og beskyldte andre for,« siger Henrik Jensen.