Fandt otte ton ulovligt fyrværkeri

En 26-årig mand opbevarede tonsvis af ulovligt fyrværkeri som krysantemumbomber, kanonslag og luftbomber.

Politiet fandt i går mere end otte ton ulovligt fyrværkeri hos en 26-årig mand i Haraldsted ved Ringsted, skriver DAGBLADET Ringsted.

Det er nok til at lægge huse ned og slå mennesker ihjel, siger en kaptajn fra Forsvarets Ammunitionstjeneste.

Netop det sted på Knud Lavards Vej ligger husene på rad og række. Alligevel holdt det ikke en 26-årig mand fra at have tonsvis af ulovligt fyrværkeri som krysantemumbomber, kanonslag og luftbomber i sin røde trælade.

Heldigvis fik Midt- og Vestsjællands Politi et tip om, at manden opbevarede og solgte ulovligt fyrværkeri på adressen, og Forsvarets Ammunitionstjeneste var hele dagen i går i gang med at fragte fyrværkeriet til et sikkert sted i lastbiler beregnet til at køre med farligt gods. Men det kunne være gået grueligt galt.

»Det var en 20 fods container med fyrværkeri, der startede ulykken i Seest,« siger kaptajn Michael Elgaard, der er leder af Forsvarets Ammunitionstjeneste.

Han tilføjer:

»Her var mere end, hvad der kan være i en 20 fods container. Vi har endnu ikke det helt præcise tal, men det er nærmere otte ton end fem. Det er rigeligt til at lægge de nærmeste huse ned og slå folk ihjel.«

Michael Elgaard har før været med til at finde så store mængder fyrværkeri, men fundet i Haraldsted ligger med hans ord i den høje ende af skalaen.

Den 26-årig mand, der selv bor på adressen, erkender at have været i besiddelse af og have solgt det ulovlige fyrværkeri. Han blev i går fremstillet i grundlovsforhør, og han er blevet varetægtsfængslet til efter jul.

På spørgsmålet om hvorfor en mand vover at bringe sit eget og andres liv i fare, svarer Michael Elgaard:

»Man kan tjene rigtig mange penge på fyrværkeri. Nogle siger, at der er flere penge i fyrværkeri end i narko i december.«

Som eksempel fortæller han, at et kanonslag koster to kroner at fremstille og kan sælges for 40-50 kroner. DAGBLADET har forgæves forsøgt at få fat på de nærmeste naboer til den 26-årige mand. Der ligger blandt andet en kursusvirksomhed ved siden af den indtil i dag sprængfarlige lade.

En mand længere henne ad vejen var tydeligt overrasket over at høre om den 26-åriges farlige fyrværkeridepot. Han mente, at hans hus var tilstrækkeligt langt væk til at være i sikkerhed. Præcis hvilken fare de otte ton fyrværkeri har udgjort for omgivelserne, går militærets eksperter nu i gang med at undersøge.

Kilde: DAGBLADET Ringsted