Familieværdier på vej ind i varmen

I de nærmeste år vil nære sociale relationer give høj social status, siger sociologer og fremtidsforskere. Årsag: Det er umuligt at markere sig ved at købe ting, for alle andre kan købe det samme. Stress og coaches er yt. Familieværdier og tid til børn er in.

Fællesskabsværdier, som vi bedst kender fra 1970erne, er på vej tilbage og det blive in at have tid til børnene som Allan Mynster og Christine Dandanell Rithfeld har sammen med deres søn, Oliver, i Frederiksberg Have. Fold sammen
Læs mere
Foto: Linda Henriksen

»Der findes efterhånden ikke noget, man kan købe eller flå ned af en hylde, som kan give ret meget prestige, for stort set alle andre kan købe de samme ting. Dér, hvor vi virkelig kan iscenesætte os selv og skabe vores unikke personlighed, er på de ikke-materielle ting,« siger sociologen Eva Steensig.

Hun og andre, der professionelt beskæftiger sig med at se ind i danskernes nærmeste fremtid, er enige om, at familien er på vej til at få ny og større social status. Nære relationer vil i de kommende år give høj social status. Derimod vil besøg hos en coach eller en psykolog for at få hjælp til at løse problemer, som familien eller venner kan hjælpe med, være forbundet med lav status.

Ikke-materielt forbrug
»Menneskers selviscenesættelse gennem materielt forbrug glider nu over i et ikke-materielt forbrug. Fællesskabsværdier, som vi bedst kender fra 1970erne, er på vej tilbage, men det bliver i en 2008-udgave. Det er ikke slået igennem endnu, men vi ser det allerede hos firstmoverne – dem der er på forkant med udviklingen,« siger trendforskeren Kirsten Poulsen.

Eva Steensig forudser, at man i de kommende år vil se flere eksempler på, at ægtepar – uden at have været skilt gifter sig igen til en ceremoni, hvor de bekræfter ægteskabsløftet, og en efterfølgende fest.

»På den måde kan man vise sine stærke sociale bånd, og blære sig over for alle dem, der er enten er på andet og tredje ægteskab eller er singler. Man vil også se en stigende tendens til, at folk til fester skriver sange og taler til hinanden. Det er meget mere krævende end at købe en Alvar Aalto vase i en butik. Man demonstrerer dermed, at man som ven og familie investerer tid i at sætte sig ned og skrive en sang eller holde en tale med personlige anekdoter,« siger Eva Steensig, som også forudser, at flere vil give hjemmelavede gaver, f.eks. hjemmestrikkede ting.

Også arbejdslivet vil ændre sig. Stress vil få lav status, og folk vil begynde at trække skarpere grænser mellem arbejde og privatliv, så man ikke i fritiden ubetinget vil være online med sit arbejde ved at have mobil og mailbox åben. Fremtidsforskerne forudser, at fænomenet »down-shifting« vil holde sit indtog i Danmark, ligesom det allerede i stor stil er sket i andre europæiske lande.

»Folk bliver i det samme job, men går ned i arbejdstid og løn. Det er der mulighed for, når der som nu er mangel på arbejdskraft. Det er et stigende fænomen. Man ser også, at flere og flere bliver selvstændige. Det sker også, selv om folk går ned i indtægt, men de vil have friheden til selv at bestemme over deres tid, f.eks. til at kunne tage fri til barnets første skoledag,« siger Eva Steensig.