Familieplanlægning: Kommende forældre vil have børn om sommeren og barsel i solskin

Antallet af fødsler stiger markant i sommermånederne, viser tal fra landets største fødeafdeling på Hvidovre Hospital.

De, der planlægger deres graviditet, går ofte efter at få børn om sommeren. Fold sammen
Læs mere
Foto: Linda Kastrup

Sommer, sol – og små babyer.

De tre gyldne glæder ser i stigende omfang ud til at hænge sammen.

Det er således ved at udvikle sig til en trend at føde om sommeren, fortæller medarbejdere på landets største fødeafdeling på Hvidovre Hospital, hvor bemandingen øges i juli, august og september, fordi antallet af fødsler ryger gevaldigt i vejret.

»Det er ikke, fordi alle familier planlægger, hvornår de gerne vil være flere, men de, der gør det, stiler ofte mod at få barn om sommeren, så de kan nyde barslen, mens det er varmt, og solen skinner,« fortæller chefjordemoder Dorte Dahl ifølge en artikel på hospitalets hjemmeside.

Der fødes hvert år knap 7.000 børn på Hvidovre Hospital. Det giver et gennemsnit på godt 550 børn om måneden, men en opgørelse viser, at der er en ganske stor variation hen over året.

I 2016 blev der født flest børn i juli, nemlig 665, mens topscorer-måneden sidste år var september med 628 børn, fulgt af august med 621 fødsler.

Færrest babyer kom til verden i februar, hvor der naturligvis også er færre dage, nemlig 508 i 2016 og 515 i 2017.

Fødeafdelinger andre steder i landet – og i verden – beretter også om en lignende tendens, hvor fødselstallet er klart højest i sommermånederne. Ifølge JydskeVestkysten fortæller man på fødeafdelingen på Kolding Sygehus ligeledes, at der »altid er mere travlt om sommeren.«

I USA har statistikere også påvist, at det forholder sig sådan. En opgørelse viste på et tidspunkt, at der 16 år i træk, fra 1990 til 2006, var blevet født flest børn i løbet af året i enten juli eller august. I ti af årene var august topscoreren, mens juli løb af med sejren i seks af årene, oplyser LiveScience.

Generelt stiger fødselstallet i disse år i Danmark, og det har presset kapaciteten på fødeafdelingen på Hvidovre Hospital, som har haft problemer med at få besat jordemoder-stillingerne.

Afdelingen har i perioder manglet rigtigt mange medarbejdere og har bl.a. været nødt til at droppe jordemoderkonsultationer for gravide, hvilket har udløst hård kritik.

I en del tilfælde har det også været nødvendigt at bede fødende, der ellers skulle bringe deres barn til verden på Hvidovre Hospital, om at tage videre til andre hospitaler, fordi der alligevel ikke var kapacitet til det.

Men nu skulle der være lysere tider på vej.

I juni tiltrådte fire nyansatte jordemødre, og i juli kommer yderligere 17 til, oplyses det. Dermed er der i år flere hænder til at tage imod de mange sommerbabyer.