Familien hædrer Kim Wall med mindeside - og vil oprette fond for kvindelige journalister

Kim Wall. Fold sammen
Læs mere
Foto: TT NEWS AGENCY

For at mindes og hædre den svenske journalist Kim Wall har hendes familie og venner oprettet en mindehjemmeside, hvor der også skal laves en fond, der skal støtte andre unge, kvindelige journalister, som deler interessen for at rapportere om subkulturer fra alle verdens hjørner.

»Det er vigtigt at huske, at det handler om en vigtig, kvindelig journalist, hvis stemme er blevet bragt til tavshed.«

Det fortæller forfatteren Katarina Wennstam, som er en af dem, der bakker op om den nye mindeside til ære for den svenske journalist Kim Wall - rememberingkimwall.com.

Det skriver det svenske medie Expressen.

30-årige Kim Wall blev meldt savnet natten til fredag den 11. august, efter hun ikke havde givet livstegn fra sig eller var kommet hjem efter at have været om bord på den danske opfinder Peter Madsens hjemmebyggede ubåd 'Nautilus' i vandene omkring København. Ubåden blev efterlyst, og fredag formiddag blev den set i Køge Bugt, hvor den pludselig sank.

Peter Madsen, der også kaldes 'Raket-Madsen', stod i ubådens tårn, da det skete, men Kim Wall var ikke til at se.

I begyndelsen forklarede Peter Madsen, at han havde sat Kim Wall af på Refshaleøen ved København nogle timer efter, de var stævnet ud sammen torsdag aften den 10. august. Senere er det kommet frem, at han ændrede den forklaring, efter han var blevet anholdt og sigtet for drabet på kvinden og fremstillet i grundlovsforhør.

'Sigtede har til politiet og i retten forklaret, at der er sket en ulykke om bord på ubåden, som har medført Kim Walls død, og at han efterfølgende har begravet hende til søs på et ikke nærmere defineret sted i Køge Bugt,' skrev politiet i en pressemeddelelse mandag.

Senere mandag kom det frem, at en mand på cykeltur tilfældigt havde fået øje på noget ude i vandet ved Vestamager, som viste sig at være liget af en kvinde, der manglede både arme, ben og hoved. Ligdelene var ifølge politiet 'bevidst blevet afskåret'.

En dna-prøve viste senere, at der var tale om Kim Wall.

Efter mindesiden er blevet oprettet, er det strømmet ind med mindeord fra folk fra hele verden, som har mødt Kim Wall. Enten fra studietiden eller fra de steder, hun besøgte, mens hun skrev reportager.

»Man må huske, hvordan hun var, da hun levede, snarere end hvordan hun døde,« siger forfatteren Katarina Wennstam til Expressen.

For at hædre Kim Walls arbejde - som også er blevet delt på hjemmesiden - er det også meningen, at der skal oprettes en fond, oplyses det.

'Kims familie og venner er i gang med at udvikle en fond for at ære hendes minde. Fonden vil støtte unge, kvindelige journalister, der følger i sporet på Kims interesse om at rapporterer fra subkulturer,' står der skrevet på hjemmesiden.

Peter Madsen sidder varetægtsfængslet for 'uagtsomt manddrab under særligt skærpende omstændigheder' på den svenske journalist. Han nægter sig skyldig i drab, uagtsomt manddrab og i usømmelig omgang med lig.