Falske vejskilte skabte debat: Her er det provokerende svar

Folkekirkens Nødhjælp har fået nok af de opsatte skilte omkring Thisted i Nordjylland, hvor distancen til Syrien og Irak er angivet som en opfordring til flygtningene til at forlade området.

Foto: Sara Gangsted. Arkivfoto.
Læs mere
Fold sammen

Hvis du drejer til venstre og fortsætter 4.426 km, så ender du i Syrien.

Sådan er indikationen på et vejskilt, som blev sat op i nærheden af flygtningelejren i Thisted i Nordjylland i løbet af weekenden angiveligt for at opfordre de lokale flygtninge til at forlade Danmark og rejse hjem.

Sagen har skabt heftig debat weekenden over. I Facebook-gruppen »Velkommen til flygtninge - Nej til umenneskelig flygtningepolitik« er skiltene blevet haglet ned, mens Dansk Folkepartis næstformand Søren Espersen omvendt har betegnet skiltene som »humor i stor stil«.

Og nu melder også Folkekirkens Nødhjælp sig også på banen med et indspark.

En oplysningskampagne

Nødhjælpsorganisationen har taget et billede af skiltene og via photoshop lavet yderligere et skilt, hvorpå der står:

»4426 km til krig, sult, raketangreb og tortur«.

Se Folkekirkens Nødhjælps Facebook-opslag her:

Og der er tale om en helt bevidst kampagne, fortæller mediechef hos Folkekirkens Nødhjælp, Per Bjerre.

»Der har været meget forvirring om, hvad budskabet med de der skilte egentlig var, og derfor har vi forsøgt at putte lidt fakta ind i debatten. Vi har forsøgt at sætte ord på, hvad der sker, hvis man rejser de her 4.426 km i den angivne retning, for vi vil gerne fortælle om de forhold, der er i de områder og oplyse borgerne,« siger han.

»Hjælp os med at vise migranterne tilbage«

»Selvfølgelig er det også lidt en provokation – i hvert fald er det endnu et indspark i debatten for at få folk til at tænke over, hvordan der egentlig er i de her områder,« siger mediechefen.

På skrivende tidspunkt har Folkekirkens Nødhjælps opslag været offentligt i en time og er blevet delt over 200 gange.

Det er uvist, hvem der står bag opsætningen af skiltene mod Syrien og Irak, men på sociale medier florerer der rygter om, at det er folk fra det indvandrerkritiske Danskernes Parti. Til de rygter siger partiets formand Daniel Carlsen:

»Jeg ved ikke, hvem der har sat dem op. Men jeg ville da blive overrasket, hvis det ikke er nogen fra vores parti,« siger formanden, som mener, at Folkekirkens Nødhjælps modkampagne tegner et misvisende billede.

»Det, de 4.426 km angiver, er afstanden mellem Thisted og Damaskus (hovedstaden i Syrien, red.), og netop i Damaskus er der fred. Der er hverken krig eller andet, som Folkekirkens Nødhjælps skilte siger,« siger han.

Danskernes Parti har i kølvandet på weekendens debat lavet en radioreklame, som ifølge partiets Facebook-side kører på Radio Limfjord fra mandag.

»Hjælp os med at vise migranterne tilbage til Syrien, Irak, og hvor de ellers kommer fra,« siger Daniel Carlsen blandt andet og opfordrer derefter borgerne i Thisted til at skrive under på, at Danskernes Parti må stille op til Folketinget.