Falsk brev skulle skabe splid mellem Danmark og USA: »Det her er et meget alvorligt emne«

Dagens overblik: Berlingske giver dig her overblikket over dagens vigtigste historier og de vigtigste begivenheder, så du er klædt på til dagens første kop ved kaffeautomaten.

»Det her er et meget alvorligt emne i Danmark og i Rigsfællesskabet,« siger major om et forfalsket brev, der potentielt kan skabe splid i Rigsfællesskabet og i det dansk-amerikanske forhold. Fold sammen
Læs mere
Foto: Lucas Jackson/Ritzau Scanpix

Godmorgen til endnu en dag og endnu en alvorlig sag.

Og et dagens overblik, der også byder på et styks alvorligt dårlig anmeldelse og risiko for alvorligt meget lastbiltrafik.

1) Syrien-jihadisten vender hjem

Først til sagen om jihadisten fra Aarhus, der som beskrevet af Berlingske mandag vendte tilbage til Danmark fra Tyrkiet for omgående at blive anholdt ved ankomsten. Han har siden 2014 været sigtet og fængslet in absentia i Danmark og er efterlyst internationalt for såvel terror som at opildne til terror.

Han bliver ifølge Københavns Politi fremstillet i grundlovsforhør i Københavns Byret i dag med henblik på varetægtsfængsling.

Ahmad Salem el-Haj, som han hedder, meldte sig i sin tid under Islamisk Stats (IS) sorte fane. I 2013 optrådte han i en video fra IS, hvor han skød til måls efter billeder af blandt andre Naser Khader og tidligere statsminister Anders Fogh Rasmussen.

Manden er dansk statsborger og har ikke dobbelt statsborgerskab. Dermed kan han ikke udvises, selv om statsministeren og mange andre med hende gerne vil have ham så langt væk fra Danmark som muligt.

»Mod vores ønske er der nu desværre fremmedkrigere, som kommer til Danmark. Lad mig sige noget direkte til jer: I er ikke velkomne i Danmark,« skriver Mette Frederiksen på Facebook.

Men under overskriften »Danmark bad selv om at få Syrien-jihadist hjem – og der er ikke noget at gøre« kan Berlingske i dag fortælle, at vi allerede i 2017 selv bad om at få udleveret den 28-årige danske statsborger. Naser Khader »antager«, at Danmark »har betalt hans flybillet, ligesom vi vel også skal betale handicaphjælper og hans handicapbil«.

2) Venstre klar med flere grønne penge

Først blev han beskyldt for at nøle, inden han tilsluttede sig det ambitiøse, politiske mål om en CO2-reduktion på 70 procent i 2030.

Men nu, forud for partiets landsmøde i Herning den kommende weekend, fortæller Jakob Ellemann-Jensen til Berlingske, at Venstre med sit bud på en finanslov afsætter en ekstra halv milliard kroner »til yderligere grønne initiativer i 2020« sammenlignet med det, S-regeringen i udgangspunktet har lagt op til med sit finanslovforslag.

I den kommende weekend er der Venstre-landsmøde med Jakob Ellemann-Jensen som ny formand. Fold sammen
Læs mere
Foto: Asger Ladefoged.

»Vi ønsker at prioritere økonomien til det her. Det gør vi, dels fordi det er nødvendigt, men også fordi debatten hidtil kun har handlet om de 70 procent, altså om målet og ikke om midlet til at nå målet,« siger Jakob Ellemann-Jensen.

3) Forfalsket brev skal skabe splid mellem Danmark og USA

Et forfalsket brev, der skal forestille at være skrevet af Grønlands udenrigsminister til en central amerikansk senator, spiller hovedrollen i et fake news-angreb på såvel Rigsfællesskabet som forholdet mellem Danmark og USA.

Ifølge Politiken er brevet skrevet på selvstyret Nalakkersuisuts brevpapir og bærer den grønlandske minister for udenrigsanliggender, Ane Lone Baggers, navn og underskrift. Men det er en forfalskning, lyder det fra Ane Lone Baggers departement.

Formålet med det forfalskede brev er klart, lyder det ifølge Politiken fra en række eksperter og politikere: Grønland og Danmark skal trækkes fra hinanden, og der skal skabes dyb mistillid mellem Danmark og USA.

Major og militæranalytiker Steen Kjærgaard fra Forsvarsakademiet kalder det »mest oplagt«, at Rusland står bag brevet. Han kalder timingen »sublim«.

»Det her er et meget alvorligt emne i Danmark og i Rigsfællesskabet. Danmark er en af USAs nærmeste allierede, og at kunne splitte Danmark og USA vil være en stor bedrift. Her udnytter man Arktis til et større mål nemlig splittelse i Vesten og inden for NATO,« siger majoren.

4) Aftale om seniorpension

Spørgsmålet om den omdiskuterede, såkaldte seniorpension er alvor for danskere, der er så nedslidte af at arbejde, at de ønsker at forlade arbejdsmarkedet, før de når pensionsalderen.

Men nu skulle det ifølge DR være sikkert og vist, at seniorførtidspensionen fra årsskiftet bliver skiftet ud med den nye seniorpension.

»Det betyder, at man fra 1. januar 2020 kan søge om at få seniorpension, hvis man har seks år eller mindre til folkepensionen, kun har helbred til at klare sit job i op til 15 timer om ugen og har været 20-25 år på arbejdsmarkedet,« skriver DR om pensionsordningen, der har en sats på 16.000-19.000 kroner om måneden.

Det har hele tiden været meningen, at seniorpensionen skulle træde i kraft 1. januar. Men tovtrækkeri mellem regeringen og aftalepartierne har sået tvivl om, hvorvidt tidsplanen ville holde.

Aftalen indebærer, at de enkelte kommuner ikke skal administrere den nye pension.

I stedet skal det »alene være en lægelig vurdering af, hvor meget man kan arbejde i ens nuværende job, der er afgørende«, som det hedder.

5) Hul i systemet

Alvorligt er det ifølge Jyllands-Posten også med det hul, som Den Europæiske Revisionsret har lokaliseret i Schengen-systemet i EU.

Et hul, der betyder, at grænsevagter ikke altid har helt styr på, hvem de lukker ind.

Problemet er, at Schengen-databasen VIS ikke registrerer og opbevarer alle de mange slags visa, der bliver udstedt i de forskellige Schengen-lande.

»Der er hul i systemet,« siger Bettina Jakobsen, der har stået i spidsen for en ny beretning fra Den Europæiske Revisionsret:

»Det kan være problematisk, at der potentielt er flere millioner mennesker, som ingen ved hvor er, og som landene ikke har mulighed for at kontrollere, hvis de standser dem.«

6) Lastbiler fyldt med jord

Der bliver alvorligt meget lastbiltrafik med enorme mængder jord i København, hvis jordopfyldningen af det kommende øbyggeri Lynetteholm i Øresund skal ske via lastbiltransport, skriver TV 2 Lorry.

En sådan beslutning kan nemlig sende 72 lastbiler gennem byen hver time i ti timer om dagen i op til 30 år.

Det fremgår ifølge TV 2 Lorry af beregninger fra rådgivningsfirmaet COWI, der når frem til, at der skal cirka 80 millioner ton jord til for at opfylde Lynetteholmen.

Dagens tal

Allerede 68 sekunder efter åbningen mandag af den gigantiske digitale shoppedag, Singles' Day, havde den kinesiske internetgigant Alibaba rundet salg for en milliard dollar.

Dagens citat

»Jeg antager, at vi også har betalt hans flybillet, ligesom vi vel også skal betale handicaphjælper og hans handicapbil, fordi han blev såret i Syrien,« siger Naser Khader om den hjemvendte og efter et bombeangreb invaliderede jihadist.

Dagens stjerne

 

Det bliver kun til en enkelt af slagsen i Berlingskes Birgitte Borups anmeldelse af Anne Linnets nye bog, »Fucked«: »Anne Linnet har ganske enkelt skrevet en krimi, der er så elendig, at det er ubegribeligt, at den er blevet udgivet,« hedder det.

»Sproget er slapt som elastikken i et par udtjente Sloggi, og klicheerne sætter sig konsekvent på tværs i Linnets univers«.

Det sker i dag:

  • Københavns Lufthavne kommer i eftermiddag med regnskab for årets første ni måneder.
  • Retten i Aarhus indleder i formiddag en straffesag mod tre mænd, der er tiltalt for at have at have sat ild på en lejlighed tilhørende fodboldspilleren Jens Stage i sommer. Blandt AGFs tilhængere var der vrede over, at han skiftede til FCK.
  • Kronprinsesse Mary og udviklingsminister Rasmus Prehn (S) deltager i topmødet »Nairobi Summit on ICPD25: Accelerating the Promise« i Kenya. Danmark er sammen med Kenya og FNs befolkningsfond (UNFPA) værter. Piger og kvinders rettigheder og sundhed er et fokusområde for kronprinsessen, som deltager i topmødet i sin egenskab af protektor for UNFPA.