Faldt i havedam: Lille dreng var tæt på at dø hos dagplejer

En lille dreng på halvandet år faldt mandag formiddag i en privat dam, mens han blev passet i privat dagpleje på Læssøgade i centrum af Frederikshavn. Drengen blev fundet livløs, men fordi der blev udøvet hurtig førstehjælp lykkedes det at genoplive ham, før han blev kørt med eskorte til Aarhus Universitetshospital, hvor han stadig er under behandling

En lille dreng på halvandet år blev mandag fragtet til Aalborg Universitetshospital, efter han var faldet i en dam. Fold sammen
Læs mere
Foto: Martin Sylvest Andersen

Tidligere mandag var det uklart, hvordan det kunne ske, at den lille dreng havnede i dammen, men nu har Frederikshavn Kommune undersøgt sagen, og det viser sig, at den lille dreng var gået ind i et område af haven, der egentlig ikke var tilgængeligt for børnene.

»Han får forvildet sig ud af det området, der er indrettet til, at børnene skal lege der, og så kommer han ud i en anden del af haven, som er aflukket for børnene, og her falder han så i den her lille havedam. Man finder ham liggende livløs og går i gang med genoplivning og hjertemassage, og da Falck kommer, konstaterer man, at der er en puls og gang i hjertet, og han bliver kørt med fuld udrykning på sygehuset. De seneste meldinger er, at han har det godt efter omstændighederne,« forklarer Hans Ole Steffensen, der er konstitueret børne- skole og arbedsmarkedsdirektør i Frederikshavn Kommune.

Drengen blev passet i en privat pasningsordning, som ikke er en del af det kommunale dagpleje-tilbud, men som stadig bliver godkendt af kommunens tilsyn. Derfor har kommunen tjekket op på adressen, som er et godkendt pasningssted, og efter ulykken sendte man omgående folk ud for at undersøge stedet.

Den lille dreng var med sin private børnepasser og en flok andre børn på besøg hos en anden børnepasser på Læssøvej, og han kendte derfor ikke hjemmet.

Først havde kommunen fået at vide, at drengen muligvis havde forceret et hegn i haven, men det viste sig, at han sandsynligvis er gået fra haven, gennem huset og har fundet en alternativ udgang ud til vandet.

»Han må have fundet en anden dør, og en han ikke burde kunnet åbne med sin størrelse, så det vi konkluderer nu, er, at den dør ikke må have været rigtigt lukket. Han må have skubbet den op, og der har været et øjeblik, hvor man ikke har været opmærksom nok og ikke har tænkt, at han kunne komme ud der,« forklarer Hans Ole Steffensen.

Både kommunen og Arbejdstilsynet undersøger nu sagen nærmere, fordi pasningstilbuddet var privat. Fra kommunens side vil man også vurdere, om man kan sikre lignende pasningstilbud endnu bedre i fremtiden eksempelvis med selvlukkende døre eller andre foranstaltninger.

Kommunen har også været i kontakt med de to private børnepassere, som er meget kede af situationen.

»Der har været kontakt til dem, og de har det også meget skidt med det, det er ikke noget, nogen ønsker. Men når uheldet er ude, kan alt jo ske,« siger Hans Ole Steffensen og oplyser, at kommunen forventer at være færdig med sine undersøgelser sidst på ugen.