Faldende ventetider i psykiatrien beskriver ikke virkeligheden

Der er på papiret faldende ventetider i psykiatrien, men tallene beskriver ikke virkeligheden, der er præget af store forsinkelser, lyder kritikken fra psykisk syge, pårørende og professionelle inden for psykiatrien.

Psykisk syge kommer hurtigt ind til den første samtale med en psykiater eller psykolog, men derefter stopper processen, og der kan gå mange måneder, før systemet igen kan finde tid til den psykisk syge, skriver Jyllands-Posten.

Garantierne om hurtig diagnose og behandling til psykisk syge gælder således kun på papiret, lyder kritikken fra psykisk syge, pårørende og professionelle behandlere i psykiatrien, der ikke oplever de faldende ventelister, som statistikkerne giver udtryk for.

»Der er ingen tvivl om, at der er etableret en lang række kreative løsninger som for eksempel at indkalde til en samtale hurtigt, hvorefter der føler en lang ventetid, inden den reelle udredning og behandling bliver tilbudt,« siger formand for Psykiatrifonden overlæge Anne Lindhardt til avisen.

Foreningen Bedre Psykiatri bekræfter de psykisk syge og deres pårørendes beskrivelse af, at de faldende ventetider ikke er ensbetydende med overholdte garantier.

Formand Thorstein Theilgaard mener, at det er forkert at slette patienterne fra ventelisterne bare fordi de har været til den første samtale, da der derefter kan gå længe, inden de kommer videre i processen.

Statistikkerne viser, at ventetiden på den første kontakt med psykiatrien er faldet drastisk til under en måned og dermed er udredningsretten på 30 dage, der tæder i kraft 1. september 2015, på papiret allerede opfyldt.

Venstres sundhedsordfører Sophie Løhde (V) mener, at regeringen oversælger resultaterne, da psykisk syge får ofte lov til at vente i mange måneder, på at komme til samtale nummer to.

Sundhedsminister Nick Hækkerup (S) erkender, at statistikken har mangler, men afviser, at regeringen forsøger at tale resultaterne op, skriver Jyllands-Posten.