Falck er rykket ud til 68 vandskader og 14 væltede træer

Den barske sommerregn har lørdag især sat sit spor i Sydjylland og på Fyn. Falck forventer at få mere at se til, når næste store regnskyl rammer landet ud på aftenen.

Oversvømmede kældre, utætte tage og væltede træer. Det danske sommervejr har lørdag vist sig fra sin vådeste side, og det har givet travlhed hos Falck, der er rykket ud til 68 vandskader, fortæller kommunikationskonsulent Sandra Kronmann.

»Indtil videre er vi ude og hjælpe ved 68 vandskader, og de er fortrinsvis i Sydjylland og på Fyn. Og så har vi også nogle i Midtjylland. Det er typisk vand i kældre og utætheder i tage,« siger hun.

Derudover er 14 træer væltet, fordi der ikke skal lige så kraftige vindstød til at rive dem op, når jorden er så våd.

Regnskyllene varierer meget fra by til by, og i Horsens er et rækkehuskvarter særligt hårdt ramt, fortæller Sandra Kronmann:

»Her står op mod 30 kældre under vand, og vi har otte mand udsendt dertil for at hjælpe.«

Den første henvendelse om en vandskade modtog Falck klokken fem lørdag morgen. Og telefonerne har ikke været stille ret længe af gangen siden. I Fredericia har regnmasserne forårsaget en vandskade på 500 kvadratmeter fabriksbygning, fordi et fladt tag ikke kunne holde til vandmængderne.

Men Falck har endnu ikke haft bare halvt så travlt som under det store skybrud i 2011.

»Dengang rykkede vi ud til 1.700 vandskader. Så indtil videre er det ikke så mange i denne omgang. Men nu må vi se, hvad der sker her i løbet af aftenen og nattetimerne. Og uanset hvad er det jo ikke særlig rart for dem, det går ud over,« siger Sandra Kronmann.

Hun pointerer samtidig, at der kan være mange, der endnu ikke har opdaget, at de er ramt af en vandskade, fordi de er på ferie.

»Det er en god ide at alliere sig med naboen, som kan gå hen og se, hvordan det står til med kælderen,« lyder hendes råd.

Danmarks Meteorologiske Institut varsler risiko for skybrud og torden lørdag aften og nat. Det betyder mellem 15 og 25 millimeter regn på en halv time. Udover de oversvømmede kældre har landets politikredse lørdagen igennem meldt om trafikuheld på grund af regnglatte veje og nedsat sigtbarhed.