Fakta: Sagen om Blekingegadebanden

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

2. marts 1983: To mænd røver ved Lyngby 8,3 millioner kr. fra en pengetransport fra Danske Bank. Et kærestepar ser senere røverne skifte bil.

26. marts. To arabere anholdes i De Gaulle-lufthavnen, med seks millioner danske kroner skjult på sig og i deres kufferter, på vej mod Damaskus.

6. april 1983: PET meddeler Lyngby politi, at de to arabere med tilknytning til PFLP var fængslet i Paris og at der var mistænke om, at fire navngivne danskere stod bag Lyngby-røveriet.

April. To kriminalassistenter fra Lyngby får adgang til en del af PETs materiale, men nægtes billeder af de mistænkte, som derfor ikke kan vises til vidner. Betjentene er underlagt streng tavshedspligt, men klager til deres politimester over arbejdsforholdene.

25. april: De to kriminalassistenter rejser til Paris for at afhøre araberne og undersøge pengene. Efter politisk beslutning er fransk politi så lidt hjælpsomme som muligt.

12. august: Lyngby politi får besked på, at pengene i Paris stammede fra Lyngby-røveriet.

16. august. Lyngby politi får fængslingskendelse fra dommeren i Lyngby på de to arabere. Anmodningen om fængsling sendes til Justitsministeriet, der standser sagen. .

6. oktober: De to arabere dømmes i Paris ét og to års fængsel. Overfor offentligheden opretholder politiet teorien om, at røveriet i Lyngby blev begået af en svensk forbryder.

12. december: De to arabere sættes fri af en fransk appeldomstol. Det danske justitsminsterium meddeler samtidig, at man ikke ønsker at gøre Lyngby rets fængslingskendelse mod de to arabere gældende i Frankrig.

17. januar 1984: Dommeren i Lyngby ret kontaktes af en fransk undersøgelsesdommer, som meddeler, at de seks millioner danske kroner snart må overgives til det franske toldvæsen.

31. januar sender dommeren ny retskendelse fra dommeren i Lynbgy til Paris om at få pengene udleveret.

2. februar meddeler en embedsmand til politimesteren i Lyngby, at ministeriet ikke vil videresende anmodningen om at få pengene udleveret.

De seks millioner blev overdraget til det franske toldvæsen. De to kriminalassistenter, der havde stået for efterforskningen i Danmark, fik besked på at opgive sagen, hvis de ville beholde deres job.