FAKTA: Sådan smitter MRSA fra svin til mennesker

Det kan være livsfarligt at blive smittet med MRSA CC398, der stortrives i de danske svinestalde.

Hovedparten af de danske slagtesvin er bærere af MRSA-bakterien, som kan smitte mennesker. Free/Www.colourbox.com Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

København. Fødevareminister Esben Lunde Larsen (V) beder Fødevarestyrelsen om en redegørelse om håndteringen af MRSA-bakterien hos husdyr.

Det sker på baggrund af en kritisk tv-dokumentar om sagen, som DR sendte søndag aften. Læs om den farlige bakterie her.

* MRSA CC398 er en særlig type MRSA, som findes hos dyr, og som kan smitte til mennesker.

* I Danmark er den først og fremmest fundet hos svin - deraf navnet svine-MRSA.

* MRSA CC398-bakterien er normalt ufarlig for svinene, men den smitter til mennesker, hvor den kan forårsage alvorlige infektioner.

* Er man sund og rask, er risikoen for at blive syg af MRSA CC398 minimal. Bakterien er mest risikabel, hvis man bliver opereret, da bakterien kan give sårinfektion eller trænge ind i blodbanen og give blodforgiftning.

* MRSA CC398 smitter overvejende personer, der er i direkte kontakt med levende svin. Selv om MRSA CC398 kan findes i kød, er der ikke noget, der tyder på, at tilberedning og spisning af kødet udgør en væsentlig smittekilde.

* I årene fra 2012 til 2014 har myndighederne registreret syv dødsfald relateret til MRSA CC398 i Danmark.

* I 2014 viste en stikprøveundersøgelse på 206 slagtesvinsbesætninger og 72 avls- og opformeringsgårde, at henholsdvis 63 procent og 68 procent af gårdene var MRSA positive.

Kilder: Statens Serum Institut og Fødevarestyrelsen

/ritzau/