FAKTA: Sådan smitter MRSA fra svin til mennesker

Det kan være livsfarligt at blive smittet med MRSA CC398, der stortrives i de danske svinestalde.

Svin Gris FREE - 2016091913514
Hovedparten af de danske slagtesvin er bærere af MRSA-bakterien, som kan smitte mennesker. Free/Www.colourbox.com Fold sammen
Læs mere

København. Fødevareminister Esben Lunde Larsen (V) beder Fødevarestyrelsen om en redegørelse om håndteringen af MRSA-bakterien hos husdyr.

Det sker på baggrund af en kritisk tv-dokumentar om sagen, som DR sendte søndag aften. Læs om den farlige bakterie her.

* MRSA CC398 er en særlig type MRSA, som findes hos dyr, og som kan smitte til mennesker.

* I Danmark er den først og fremmest fundet hos svin - deraf navnet svine-MRSA.

* MRSA CC398-bakterien er normalt ufarlig for svinene, men den smitter til mennesker, hvor den kan forårsage alvorlige infektioner.

* Er man sund og rask, er risikoen for at blive syg af MRSA CC398 minimal. Bakterien er mest risikabel, hvis man bliver opereret, da bakterien kan give sårinfektion eller trænge ind i blodbanen og give blodforgiftning.

* MRSA CC398 smitter overvejende personer, der er i direkte kontakt med levende svin. Selv om MRSA CC398 kan findes i kød, er der ikke noget, der tyder på, at tilberedning og spisning af kødet udgør en væsentlig smittekilde.

* I årene fra 2012 til 2014 har myndighederne registreret syv dødsfald relateret til MRSA CC398 i Danmark.

* I 2014 viste en stikprøveundersøgelse på 206 slagtesvinsbesætninger og 72 avls- og opformeringsgårde, at henholsdvis 63 procent og 68 procent af gårdene var MRSA positive.

Kilder: Statens Serum Institut og Fødevarestyrelsen

/ritzau/