Fakta om al-Shabaab

Ifølge Politiets Efterretningstjeneste (PET) har den somaliske mand, der fredag aften har forsøgt at dræbe tegneren Kurt Westergaard, tætte forbindelser til terrororganisationen al-Shabaab.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

PET knytter angrebet på tegneren Kurt Westergaard til terrorgruppen al-Shabaab.

  • Gruppens navn er egentlig The Harakat Shabaab al-Mujahidin. Den var oprindeligt en militant del af koalitionen Den Islamiske Domstol i Somalia, der gik i opløsning i 2006.
  • Al-Shahaab har trods angreb fra etiopiske styrker og regeringsstyrker fået kontrol over store dele af det sydlige og centrale Somalia ved hjælp af guerillakrig og terrorangreb mod den skrøbelige regering i landet, fredsbevarende styrker og hjælpeorganisationer. Gruppen kæmper for islamisk styre og indførelse af sharialovgivning.
  • Gruppen blev i februar 2008 sat på den amerikanske liste over terrororganisationer.
  • Ifølge den amerikanske antiterrorcenter, The US National Counterterrorism Center, er al-Shabaab præget af klanpolitik og interne opgør og alliancer. De fleste medlemmer af gruppen er hovedsagelig optaget af kampen mod den somaliske regering, men al-Shabaabs ledelse har forbindelse til al-Qaeda og flere medlemmer menes at have fået krigstræning i Afghanistan, ligesom al-Shabaab tidligere udsendt meddelelser, der priser Osama bin Laden.
  • Al-Shabaab har taget ansvaret for en række bombeattentater i Somalia, herunder selvmordsbomber især rettet mod regeringsmedlemmer og andre officielle personer i landet. Gruppen er ansvarlig for likvidering af somaliske fredsaktivister, internationale hjælpearbejdere, journalister og civile.

Kilde: The US National Counterterrorism Center
/ritzau/