FAKTA: I disse lande kan indbyggerne lovligt sælge hash

Dansk salg af hash skal legaliseres, lyder det. Her kan du læse om andre lande, der praktiserer lovlig hash.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

København. Fri hash er igen kommet på dagsordenen her hjemme, efter at en række anklagere og en tidligere politichef har foreslået at lovliggøre salget af hash i Danmark.

Her kan du læse et udpluk af erfaringer med hashsalg fra andre steder i verden:

* I december 2013 blev Uruguay det første land i verden til at legalisere al produktion og forbrug af cannabis. Alle har ret til at besidde, ryge, dyrke og sælge cannabis. Borgerne skal dog registreres i en database, hvor deres forbrug bliver overvåget. Det er tilladt at købe 40 gram om måneden.

* Uruguay er bare et af en lang række lande i Sydamerika, der har lempet synet på euforiserende stoffer. Det sker som følge af årtiers blodig og dyr kamp mod stoffer og narkotikakarteller.

* Også i flere amerikanske delstater kan hash sælges lovligt. Blandt andet i Colorado, hvor borgerne har haft adgang til fri hash siden 1. januar 2014.

* Den første måned tjente Colorado 18,8 millioner danske kroner ind til statskassen på salget af hash.

* En af konsekvenserne har været et moderat stigende forbrug blandt brugere over 26 år. Omvendt er der kommet færre hashkriminelle.

* I 2010 blev 30.000 beboere i Colorado sigtet for besiddelse og forbrug af hash. I 2014 blev under 2500 sigtet for hashkriminalitet.

* I Holland er al produktion og forbrug af stoffer officielt ulovligt. Men der gælder nogle andre regler for cannabis. I de såkaldte "coffeeshops" er det fra 18 år tilladt at købe og ryge op til fem gram cannabis om dagen.

Kilder: Berlingske, Netavisen, Denver Post, AFP og Reuters

/ritzau/