Fakta: Disse fem grupper stemples som islamistiske

Fem grupper stemples som islamistiske i en ny rapport fra SFI, der kortlægger Danmarks antidemokratiske og ekstremistiske miljøer.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Dawah-centret

Dawah-centret er aktive i København, Nordsjælland og på Vestegnen og er en del af samme miljø som Kaldet til Islam. Gruppen udgøres af omkring 50 personer, med en inderkreds på cirka 15 personer. Medlemmerne er fortrinsvis teenagere og personer i starten af 20erne. Gruppen samler penge ind til Syrien og til kvinder, hvis mænd er bortrejst dertil. Dawah-centret stiller sig kritiske over for den danske regerings opfattelse af muslimer, der rejser fra Danmark til Syrien. Gruppen anser det for en synd at deltage i det parlamentariske demokrati og advarer aktivt andre muslimer mod at stemme. Omdrejningspunktet er en unavngiven moské i København.

Dawah-bærere

Dawah-bærere sympatiserer med gruppen Hizb ut-Tahrir. Det gør den dels ved at reklamere for Hizb ut-Tahrirs arrangementer og ved at rekruttere medlemmer til arrangementerne. Dawah-bærere fungerer ifølge SFI gennem en internetside, der indeholder debat, og som har til formål at »opbygge muslimers psyke og personlighed«. På hjemmesiden tages der afstand fra krigsdeltagelse, medmindre det foregår i selvforsvar. Gruppen følger Hizb ut-Tahrirs standpunkt om, at kampen kun er tilladt for muslimer i områder, som bliver direkte angrebet.

Hizb ut-Tahrir

Hizb ut-Tahrir har ifølge SFI-rapporten 100-150 fuldgyldige medlemmer på landsplan, langt størstedelen i københavnsområdet. Hizb ut-Tahrir er blevet kaldt antidemokratisk, fordi organisationen er imod, at muslimer deltager i folketingsvalg. Organisationen er derudover ved flere lejligheder, blandt andet i SFI-rapporten, blevet kædet sammen med Syrien-krigere. På globalt plan vil Hizb ut-Tahrir efter eget udsagn indføre en islamisk samfundsorden de steder, hvor muslimer udgør majoriteten af befolkningen; I Vesten vil organisationen bevidstgøre folk om islam, siger organisationens talsmand.

Kaldet til Islam

Kaldet til Islam er en særlig missionerende og konfrontatorisk del af det salafistiske ungdomsmiljø herhjemme. Gruppen har en forbindelse til Syrien-krigerne. Blandt andet har gruppen i kampagner på YouTube opfordret til at drage i krig i Syrien og at indføre sharia-zoner i København. Den forhenværende talsmand for Kaldet til Islam blev slået ihjel i Syrien. Kaldet til Islam hyldede ved en demonstration i 2012 Osama bin Laden og enkeltindivider med tilknytning til organisationen er blevet dømt i danske terrorsager. Gruppen opererer i København og på Vestegnen. Gruppens inderkreds består af ti til 15 personer. 

Muslimsk Ungdomscenter

Muslimsk Ungdomscenter (MUC) er en gruppe unge salafister fra Øst- og Sydøstjylland. Gruppens omkring 100 medlemmer har deres forening i moskeen på Grimhøjvej i Aarhus Vest. De beskrives som velfungerende, unge mennesker; flere er under uddannelse og andre i arbejde. MUC kom for alvor i offentlighedens søgelys i januar, da Østjyllands Politi slog alarm om, at flere af medlemmerne – i alt 22 har det siden vist sig – er rejst til Syrien for at deltage i borgerkrigen. Det er siden lykkedes politi og SSP at dæmme op gennem dialog med gruppens unge og deres forældre.