Fagforeninger er nu klar til at forhandle

Kommunerne viser vilje til at se på lærernes arbejdstid, mener fagforeninger. De er nu klar til at forhandle. Men vi er ikke i mål endnu, siger chefforhandler.

Læs mere
Fold sammen

De offentlige fagforeninger er tilfredse med udviklingen i overenskomstforhandlinger i forhold til lærerne. Det var et ultimativt krav for fortsatte forhandlinger.

Det skriver de offentlige fagforeninger under CFU og Forhandlingsfællesskabet i en pressemeddelelse.

Op til forhandlingerne havde fagforeningerne indgået en musketered om, at en reel forhandling af lærernes arbejdstid var et ultimativt krav, inden nogen andre forhandlinger om overenskomsterne kunne fortsætte.

Det var dermed en trussel om en potentiel storkonflikt.

Men nu oplever fagforeningerne den reelle vilje til forhandling, de efterspurgte.

- Det er den første forudsætning for, at der overhovedet er udsigt til at lande en aftale, skriver Anders Bondo Christensen, formand for Lærernes Centralorganisation, i pressemeddelelsen.

Fagforeningerne forlod i december forhandlingerne, fordi de ikke følte, at deres modparter i Kommunernes Landsforening og Moderniseringsstyrelsen var klar til at forhandle lærernes arbejdstid.

Det er stadig tilfældet, når det kommer til Moderniseringsstyrelsen, skriver fagforeningerne.

Konflikten bunder i overenskomstforhandlingerne fra 2013, der endte med en lockout af lærerne. Her blev lærernes arbejdstid gennemtrumfet ved lov i et politisk indgreb, der skabte stor harme og forargelse blandt offentligt ansatte.

Det er den arbejdstid, som de offentlige fagforeninger vil have tilbage på forhandlingsbordet.

KL's chefforhandler og konservativ borgmester i Høje-Taastrup Kommune, Michael Ziegler, har sammen med de øvrige KL-folk 12 gange mødtes med lærerne for at prøve at finde hinanden.

Men der er endnu ikke indgået nogen delaftaler eller opnået enighed om en arbejdstidsaftale.

- Vi er i gang med forhandlinger, men det er jo ikke ensbetydende med, at vi er i mål.

- Både vi og Lærernes Centralorganisation har dybfølte synspunkter på dette område, men vi satser på, at vi kan blive enige inden deadline, siger Michael Ziegler.

Og det haster, lader han forstå, for slutningen af februar er den umiddelbare deadline for de mange forhandlinger på det offentlige område.

/ritzau/