Fagforeningen FOA advarer: Coronalønløft til sygeplejerskerne vil udløse »en tredje verdenskrig«

Dagens overblik: Berlingske giver dig her overblikket over dagens vigtigste historier.

Sygeplejerskernes krav om lønløft nu og her vækker ikke begejstring blandt andre fagforbund. Arkivfoto: Linda Kastrup Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Godmorgen og velkommen til lørdagens nyhedsoverblik.

Vi skal i dag forbi et plejecenter i Gladsaxe, hvor uskyldige snapchatbeskeder, udvekslet mellem medarbejdere, udviklede sig til »klart omsorgssvigt« af ældre og demente beboere. Du kan også få en forklaring på, hvorfor der de seneste fem år er sket et opsigtsvækkende dyk i antallet af teenagemødre.

Og så risikerer »en tredje verdenskrig« at bryde ud blandt offentligt ansatte.

Er du denne morgen i humør til at slå ørerne ud, kan du lytte til Berlingskes nyhedsoverblik lige her:

Følg Morgenposten på mobil

Og så til dagens historier:

Uskyldige snapchats blandt plejehjemspersonale udviklede sig til »klart omsorgssvigt«

Her på Berlingske.dk kan du læse om Møllegården, et plejecenter nær Bagsværd Sø, hvor personalekulturen løb af sporet – og hvor nedværdigende videoer af ældre og demente beboere blev delt mellem ansatte.

Fire medarbejdere, der har arbejdet på plejeboligerne Møllegården i perioden 2018-2021, husker alle tilbage på deres tidligere arbejdsplads med et kritisk blik.

»Der var mangel på respekt, mangel på omsorg, jeg er ikke i tvivl om, at jeg ville kalde det omsorgssvigt,« fortæller en.

»Efter at have sagt op fik jeg mareridt om nogle af de ting, jeg havde set og oplevet på Møllegården,« siger en anden.

I et referat fra et internt møde advarede en medarbejder i februar 2020 om en humor blandt en gruppe medarbejdere, som var »tiltagende problematisk« og skete på »beboernes bekostning«.

Men selvom ledelsen blev advaret, strandede oplysningerne undervejs i systemet.

De nåede hverken frem til beboernes pårørende eller Gladsaxes socialdemokratiske borgmester, Trine Græse.

Det er nu besluttet, at der skal laves en ekstern, uvildig undersøgelse af, hvad der er foregået. Samtidig er fire af Møllegårdens medarbejdere – samt kommunens chef for sundheds- og omsorgsområdet – sendt hjem fra arbejde.

Læs historien her.

De sygeste af de syge coronapatienter er ikke vaccinerede

Nok er der flere og flere, der bliver smittet og indlagt på hospitalerne – men coronavaccinerne beskytter i meget vid udstrækning patienterne mod at blive så alvorligt syge, at deres liv er i fare.

Det er således stort set kun uvaccinerede danskere, der i øjeblikket indlægges på landets intensivafdelinger for kritisk syge patienter, som svæver mellem liv og død.

Det oplyser læger til Berlingske.

»Vi får også folk ind, som ikke fejler noget andet, men hvor covid-19-smitten har ramt dem rigtigt hårdt, og de ikke har haft vaccinen til at tage fra,« siger Nicolai Haase fra Rigshospitalets intensivafdeling. Arkivfoto: Søren Bidstrup Fold sammen
Læs mere

Ifølge Nicolai Haase fra Rigshospitalets intensivafdeling gør det en »enorm forskel« at være vaccineret, også hvis man alligevel ender med at blive smittet.

Han beskriver den typiske intensivpatient, der er blevet alvorligt syg af coronavirus, som en uvaccineret person i midten af 50erne. I nogle tilfælde vil den pågældende også have andre sygdomme, men det gælder langt fra for alle.

»Vi får også folk ind, som ikke fejler noget andet, men hvor covid-19-smitten har ramt dem rigtig hårdt, og de ikke har haft vaccinen til at tage fra,« siger han.

Samtidig skaber mangel på sygeplejersker bekymring for, om det vil være kapacitet nok på afdelingerne til vinter.

Mere om det her.

Coronalønløft til sygeplejerskerne vil udløse »en tredje verdenskrig« advarer FOA

Vi bliver på emnet sygeplejersker lidt endnu.

»En tredje verdenskrig« vil bryde ud, hvis politikerne beslutter sig for at give landets sygeplejersker et ekstraordinært lønløft.

Så direkte er udmeldingen fra Mona Strib, formand for FOA og Forhandlingsfællesskabet, som forhandler løn- og arbejdsvilkår for flere end 550.000 ansatte i kommuner og regioner.

Det skriver Jyllands-Posten.

Hun forudser, at et særligt lønløft til sygeplejerskerne, omend midlertidigt, vil føre til arbejdsnedlæggelser blandt andre faggrupper.

»Det er da soleklart, at hvis social- og sundhedsassistenter, lægesekretærer, bioanalytikere, portører etc. får at vide, at sygeplejerskerne nu får et ekstraordinært coronalønløft, som de andre faggrupper kommer til at betale ud af deres løn, så vil de da sætte sig ned og sige, at så stopper de også med at arbejde,« siger hun til Jyllands-Posten.

Sygeplejerskernes krav om lønløft nu og her vækker ikke begejstring blandt andre fagforbund. Arkivfoto: Linda Kastrup Fold sammen
Læs mere

Fra Jordemoderforeningen lyder det, at det ville være »meget uklogt« kun at løfte sygeplejerskernes løn.

Pædagogerne i BUPL medgiver, at sygeplejerskerne fortjener en bedre løn – men påpeger, at pædagogerne faktisk tjener mindst af alle offentligt ansatte i forhold til uddannelsesniveau.

Læs historien hos Jyllands-Posten her.

Få overblikket - hver dag


I dagens overblik giver Berlingske dig hver dag et overblik over de seneste udviklinger fra ind- og udland, samt dagens vigtigste historier. Med nyhedsbrevet Berlingske Morgen vil du hver morgen modtage overblikket i din indbakke.


Jeg giver hermed tilladelse til, at Berlingske hver dag sender mig et nyhedsbrev med de seneste nyheder fra ind- og udland og vigtigste historier om coronavirussen. Nyhedsbrevet kommer hver dag, kl. 7 i hverdagen og kl. 8 i weekenden. Jeg bekræfter desuden, at jeg er over 13 år, og at Berlingske Media A/S må opsamle og behandle de anførte personoplysninger til det ovennævnte formål. Oplysningerne kan indeholde annoncer fra tredjepart og i visse tilfælde blive delt med disse. I vores privatlivspolitik kan du læse mere om tredjeparter og hvordan du tilbagetrækker dit samtykke. www.berlingskemedia.dk/cookie-og-privatlivspolitik

Forskere og Nationalbanken frygter milliarddyre oversvømmelser i København

På forsiden af Politiken kan man læse, at eksklusive, nybyggede boligområder ved den københavnske havnefront risikerer milliarddyre oversvømmelser.

»Den korte historie er, at i de seneste 25 år er langt den meste byudvikling i København foregået de steder, der har størst risiko for at blive ramt ved en eventuel stormflod. De bydele er absurd meget i fare, hvis der kommer en alvorlig hændelse, som vi ved, der gør i Øresund. Det er sjældent, men det sker,« advarer professor ved DTU, Karsten Arnbjerg-Nielsen.

I 2013 førte stormen Bodil til en forhøjet vandstand på 1,70 meter i København. Frem mod 2100 vil klimaforandringerne lægge cirka en meter oveni, fortæller blandt andre professor ved DTU, Kirsten Halsnæs.

I 2013 første stormen Bodil til en forhøjet vandstand på 1,70 meter i København – her Sluseholmen. Frem mod 2100 vil klimaforandringerne lægge cirka en meter oveni, advarer forskere ved DTU. Arkivfoto: Bax Lindhardt/Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere

Det kan blive dyrt: I den af hendes udregninger, som bygger på DMIs mindst skræmmende fremtidsscenarier for 2041 til 2070, løber forsikringsskaderne efter en voldsom stormflod op i knap 63,4 milliarder kroner i Københavns Kommune.

Bekymringen deles af Nationalbanken. Ifølge en ny analyse risikerer banker og realkreditinstitutter enorme tab, hvis store områder af Danmark oversvømmes, og boliger taber værdi.

Læs historien her.

Som 18-årig blev Lisa en del af en hastigt uddøende gruppe: Teenagemødrene

At få barn, mens hun knap selv var voksen, var en livsomvæltende beslutning for Lisa Marschallek – og en beslutning, som historisk få piger træffer i dag.

Antallet af teenagemødre har taget et opsigtsvækkende dyk de seneste fem år. I 2015 fødte 583 kvinder på 19 år eller derunder. Sidste år var tallet 275.

Det markante fald har eksperterne svært ved at give en entydig forklaring på. I samme periode er det generelle fødselstal nemlig steget, mens antallet af provokerede aborter er faldet markant.

En forklaring kan muligvis findes i den udskældte »præstationskultur«, mener Lene Stavngaard, national chef hos Sex og Samfund.

Men den primære forklaring skal ifølge hende findes i brugen af hormonel prævention.

»Vi skal selvfølgelig ikke udskamme de få, der vælger at blive mødre i en tidlig alder. At gennemføre en graviditet eller ej er altid individets valg. Men det er en ubetinget succes for et samfund, at vi har et lavt antal uønskede graviditeter og et tilsvarende lavt antal aborter,« siger hun.

Læs historien her.

Det sker i dag:

  • Det begynder så småt at dufte af jul i København, hvor julemanden kommer til Amagertorv klokken 14.45, og julebelysningen tændes klokken 15.30. Efterfølgende kan han findes på Kultorvet, hvor et 3,5 meter højt rensdyr og lysene i de omkringliggende gader tændes klokken 16.30.
  • I en helt anden grøft fortsætter Minkkommissionen rækken af afhøringer for at afdække omstændighederne i forbindelse med aflivningen af minkene under coronapandemien.

Således opdateret ønskes du en god weekend!