Fagforening: Der er gjort meget for ansatte med natarbejde

Nyt studie viser, at natarbejde kan medføre skader af hjernen. Det vil være en udfordring, siger fagformand.

Natarbejde kan medføre skader af hjernen, viser nyt studie af sygeplejersker. Arkivfoto. Free/Colourbox Fold sammen
Læs mere

København. Der er gjort meget for at gøre det rarere at arbejde om natten, men det vil stadig være en udfordring.

Det fortæller Mads Andersen, der er formand for Industrigruppen i 3F, som har medlemmer, der arbejder i industrien om natten.

For første gang viser en ny undersøgelse blandt sygeplejersker, at natarbejde også kan medføre skader af hjernen i form af demens og Alzheimers sygdom.

»Der er lavet mange tiltag, som forsøger at dæmme op for det. Men det ændrer ikke ved, at det er et dårligere tidspunkt at arbejde om natten end om dagen.«

»Det tror vi ikke nødvendigvis, at vi kan komme til livs,« siger Mads Andersen.

Af tiltag peger han på, at man blandt andet har nedsat arbejdstid for ansatte i industrien, så de kun arbejder 34 timer om natten.

»Tilrettelæggelse af arbejde kan man helt klart blive bedre til nogle steder, men mange steder har man taget højde for det ved at lægge pauserne, så det er nemmere at komme igennem et natskifte,« siger Mads Pedersen.

Den nye undersøgelse er lavet blandt sygeplejersker. Derfor kan deres arbejdstider og forhold om natten være anderledes end forholdene for natarbejdere i industrien.

Forskernes bedste bud er, at natarbejde øger antallet af dødsfald med 26 procent.

Den statistiske usikkerhed gør dog, at tallet reelt kan ligge mellem 5 og 51 procent. Lidt overraskende er risikoen lidt højere ved aftenarbejde: 29 procent.

Dorte Steenberg, der er næstformand i Dansk Sygeplejeråd, DSR, mener, at man bør gøre noget ved natarbejdet.

»Det her bliver nødt til at få nogle advarselslamper til at blinke.«

»Forskerne bør arbejde videre med det her, men det bør i høj grad også sætte tankerne i gang hos dem, der er ansvarlige for det daglige arbejde med sikkerhed og arbejdsmiljø på arbejdspladserne,« siger hun til Ugebrevet A4.

/ritzau/