Fagforening: De to sømænd føler sig udnyttet

Fagforeningen Søfartens Ledere har rejst et millionstort erstatningskrav hos Ekstra Bladet og TV2 for deres dækning af to danske sømænds gidseltagning i Somalia. Fagforeningens direktør mener, at medierne gik for tæt på.

Ekstra Bladet og TV2 gik for tæt på i deres dækning af gidselsituationen i Somalia, hvor de to danske sømænd, Eddy Lopez og Søren Lyngbjørn, blev holdt fanget i over to år. Det har fået de to sømænd til at rejse et erstatningskrav på en million kroner hos henholdvis Ekstra Bladet og TV2. Direktør for Søfartens Ledere, Fritz Ganzhorn, mener, at medierne gik for tæt på.

»De to, Søren og Eddy, har medvirket i mediedækningen uden selv at kunne ønske det og uden muligheden for at kunne sige nej. De føler sig udnyttet i både billeder og sprog,« siger Fritz Ganzhorn. Han vil foreløbig kun forholde sig til Ekstra Bladet, eftersom TV2 fortsat ikke har reageret offentligt på erstatningskravet.

Ekstra Bladets chefredaktør, Poul Madsen, udtaler til eb.dk, at han ærgrer sig over, at de to sømænd føler sig krænket, men at han samtidig står fast på, at situationen havde samfundsmæssig relevans. Den indvending er Fritz Ganzhorn for så vidt ikke uenig i.

»Vi er ikke principielle modstandere af, at man dækker gidseltagninger i medierne. Men vi har den holdning, at gidseltagninger ikke har godt af at være på forsiden. Det handler om, hvor tæt man går på, og her synes vi - ligesom Pressenævnet - at man er gået for tæt på, og at det har haft nogle omkostninger for de to gidsler,« siger Fritz Ganzhorn.

Pressenævnet gav i december både TV2 og Ekstra Bladet hård kritik for dele af deres dækning, og det er den afgørelse, der har ansporet til erstatningskravet, fortæller Fritz Gatzhorn.

»Vi har kørt et forløb, efter de kom hjem fra Somalia, hvor vi har hjulpet dem. Nu er de så langt i processen, at de mener, at sagen skal have økonomiske konsekvenser for Ekstra Bladet,« siger Fritz Ganzhorn.

På sin hjemmeside skriver Ekstra Bladet, at man i den kommende tid vil tage stilling til, hvordan man vil forholde sig til erstatningskravet.