Fagforbund slås om lavere løn til flygtninge

FOAs forbundsformand Dennis Kristensen står tilsyneladende alene med sin kritik af det integrations-udspil, LO og Dansk Arbejdsgiverforening sammen er kommet med. Dennis Kristensen mener, der er tale om indslusningsløn, men det afviser HK fuldstændig. Hovedorganisationen FTF er også positiv over for forslaget.

Med et nyt udspil fra DA og LO åbnes der ifølge LO-formand Lizette Risgaard op for at »flygtninge og familiesammenførte uden mange kvalifikation kan få adgang til arbejde og uddannelse«. Fold sammen
Læs mere
Foto: Asger Ladefoged
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

FOA står umiddelbart alene med kritikken af det fælles udspil til at få flygtninge i arbejde, som hovedorganisationen LO og Dansk Arbejdsgiverforening (DA) sammen er kommet med. Både HK, 3F og hovedorganisationen FTF bakker op om forslaget. Det samme gør servicevirksomheden ISS.

FOA, som er med i LO, mener, forslaget reelt »ender på vilkår, der er den indslusningsløn, som fagbevægelsen ellers har vendt sig skarpt imod«. Det skriver FOAs forbundsformand, Dennis Kristensen, på Facebook.

HK, der også er med i LO, mener imidlertid, der er tale om et godt forslag, som vil hjælpe flygtninge ind på arbejdsmarkedet, mens flygtningene er i en uddannelsessituation, på samme måde, som danskere hjælpes ind på arbejdsmarkedet, mens de er i en uddannelsessituation.

»Dennis er ved at voldføre medierne lidt her i løbet af dagen, ved at sige, der er tale om indslusningsløn. Det er der slet ikke. Det er en uddannelsestakts, ligesom vi har takster for alle mulige andre elever,« siger HKs formand Kim Simonsen.

49 kroner i timen

Det fælles forslag fra LO og DA går på indførelsen af en ny integrations-grunduddannelse (IGU), der bygger på eksisterende overenskomster med udgangspunkt i satserne for den velkendte toårige erhvervsuddannelse (EGU). Et forløb på IGU kan vare maks to år og skal bestå af arbejde med elevløn og 20 ugers uddannelsesforløb.

Dennis Kristensen fremhæver, at arbejdsgiverudgiften med integrationsydelse, mens flygtningen eksempelvis er på danskkursus, i gennemsnit bliver omkring 49 kroner i timen på FOAs område og på de øvrige offentlige områder.

Det er imidlertid en »fuldstændig sammenblanding af æbler og pærer«, lyder det fra Kim Simonsen.

»Vi har jo også almindelige lærlinge og elever, der får 65 kroner i timen. Er det så indslusningsløn? De mennesker, vi snakker om her, er jo i uddannelse, de er ikke i arbejde. Det er helt normalt, at man får en lavere løn, når man er i praktik,« siger han.

Opbakning fra endnu en hovedorganisation

Politiken har ellers erfaret, at både FOA, HK og 3F var skeptiske efter forhandlinger om aftalen søndag og mandag. Men hos 3F melder forbundsformand Per Christensen sig også »tilfreds med aftalen« ifølge Fagbladet 3F. Og HKs Kim Simonsen forklarer, at nogle ting er blevet ændret siden mandag, så der nu er fuld opbakning fra HK til det forslag, LO og DA onsdag har fremlagt.

Hos den anden store hovedorganisation FTF, er der også umiddelbart opbakning til forslaget.

»Der er mange positive elementer i det. Det er selvfølgelig noget, vi skal se mere grundigt på ved de næste trepartsforhandlinger 15. marts, men det er positivt, hvis ellers DA og LO er enige om den aftale, de har lavet,« siger formand Bente Sorgenfrey.

Hendes eneste bekymring går på inddragelsen af tillidsrepræsentanter på arbejdspladserne. Dennis Kristensen forklarer, at tillidsrepræsentanterne ikke får indflydelse på vilkårene for ansættelser med det nye udspil. Det er alene op til den enkelte virksomhed og flygtningen at indgå aftale om jobforløbet.

»Jeg havde gerne set, at man have inddraget tillidsrepræsentanter i de aftaler, der skal laves på de enkelte virksomheder. Men jeg synes, det her er et positivt udgangspunkt for de fortsatte drøftelser,« siger Bente Sorgenfrey.

Længere forløb øger chancen for beskæftigelse

Serviceselskabet ISS har mange års erfaring med at få flygtninge i arbejde. Sidste år var omkring 2.000 ledige i virksomhedsforløb hos ISS, og den erfarne virksomhed er som udgangspunkt positiv over for udspillet fra DA og LO.

»Vi er positive i forhold til, at der bliver set på nye muligheder. Vi har gode erfaringer med de nuværende ordninger, løntilskud og virksomhedspraktik, men derfor kan det være fint med nye muligheder.«

»Desuden er det meget positivt, at der lægges op til længerevarende forløb på 24 måneder, modsat de kortere ordninger, vi har i dag. Et længere forløb øger chancen for at komme i ordinær beskæftigelse,« siger Lotte Andersen, som er chef for Samfundsansvar og Jobudvikling i ISS.

Hun er imidlertid spændt på at se, hvordan sprogundervisning skal indgå i forløbene. Virksomhedens erfaring er, at kombinationen af job og sprog er meget vigtig.

Bente Sorgenfrey forventer, at der lander en færdig aftale på integrationsområdet næste uge, så trepartsforhandlingerne efter påsken kommer til at handle om blandt andet praktikplader.