Fagforbund raser over Thor P.

Finansminister Thor Pedersen (V) under skarp beskydning efter udtalelser om, at offentligt ansatte ikke halter bagud i løn.

Fagforeninger og finansminister Thor Pedersen (V) røg mandag i totterne på hinanden i en strid om, hvad offentlige ansatte egentlig får i løn.

Ministeren kaldte det en myte, at de offentligt ansatte sakker bagud på lønnen i forhold til det private og nævnte som eksempel, at en politibetjent tjener 33.000 om måneden.

Det fik blandt andre Fag og Arbejde (FOA), Politiforbundet og Teknisk Landsforbund til at tale om talmagi, og ministeren er nu kaldt i samråd af SF for at forklare regnestykket.

Politiforbundets formand, Peter Ibsen, tøver ikke med at kalde ministerens udlægning på kanten af at være groft manipulerende.

En politibetjents løn kommer ikke i nærheden af 33.000 kroner - medmindre alt lægges sammen.

- Det er helt ude i hampen at gøre det på den måde, men vi vil da gerne have 33.000. Jeg har sjældent fået så mange mails fra kolleger, som føler, at lønnen er så dårlig, at de overveje at forlade politiet, siger han.

Tallet 33.000 kommer fra personalestyrelsen, der har regnet pension, feriegodtgørelse, tillæg, grundløn, overarbejdsbetaling og engangsvederlag med i lønopgørelsen. Teknisk Landsforbund har også haft regnemaskinen fremme.

Forbundet organiserer cirka 30.000 offentligt og privat ansatte teknikere og designere, og der er kæmpe forskel i lønnen, lyder det fra forbundsformand Gita Grüning.

- Generelt er forskellen 2000 kroner om måneden. For audiologiassistenterne er det 5300 kroner hver måned. Det er bare én gruppe, ministeren burde se på. Assistenterne tager høreprøver, som der er to års ventetid på i hele landet, siger hun.

For at undgå endnu større medarbejderflugt fra det offentlige, må der derfor markante lønforhøjelser til ved de kommende overenskomstforhandlinger, tilføjer hun.

FOA-formand Dennis Kristensen kan heller ikke genkende finansministerens historie om, at de offentligt ansatte følger det private område. En social- og sundhedshjælper har i snit 21.000 kroner hver måned. Dennis Kristensen henviser til tal fra Danmarks Statitisk og peger på, at der skal 4500 kroner mere til om året for at følge det private.

Finansministeren afviser at have oplyst andet end faktuelle tal om løn med pension og andet. Han roser samtidig de offentligt ansatte for hårdt og dygtigt arbejde, men fastholder at det er en myte, at de ansatte sakker bagud. Det er noget helt andet, hvis nogle offentligt ansatte skal have mere, som flere partier har forslået.

- Man tager en gruppe ud og siger, at denne gruppe skal have mere i løn. Det er ikke det samme som, at gruppen er sakket agterud. Det er et spørgsmål om, at man ønsker at vægte forskelligt, så nogle får mere end hidtil, siger Thor Pedersen.

ritzau/