Fagfolk: Sådan undgår du indbrud

Danske villaer er blandt dem i Europa, som er ramt af flest indbrud. Med flere tiltag kan du minimere risikoen for, at det er dit hjem, tyvene går efter.

I Nordsjælland, som er et af de områder i Danmark, der i disse år er hårdest ramt af tyverier, har politiet derfor særligt fokus på netop nabohjælp. Alene på en enkelt uge for nyligt valgte 600 personer således at tilmelde sig ordningen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Anders Debel Hansen

Med en række forholdsregler kan du som boligejer mindske risikoen for at komme hjem til et hus, der har været gennemrodet af indbrudstyve.

Og det kan være en god idé, for en rapport, som Det Kriminalpræventive Råd offentliggjorde i fredagens Berlingske, peger på, at danske boligejere er langt hårdere ramt af indbrud end boligejere i de af vores nabolande, vi normalt sammenligner os med.

Det skyldes ifølge undersøgelsen en kombination af, at mange danskere bor i parcelhuse, at vi bor relativt tæt i de udsatte områder, og at opklaringsprocenten for indbrud i Danmark er lav Kun seks ud af 100 sager lykkes det således for politiet at fange og sigte en gerningsmand.

Sidstnævnte arbejder politiet på at forbedre, men indtil det – forhåbentlig – giver sig udslag i statistikken, er der også en række tiltag, man som parcelhusejer kan søsætte.

Berlingske har talt med Det Kriminalpræventive Råd, Rigspolitiet og brancheforeningen for forsikringsselskaber, Forsikring & Pension for at blive klogere.

Bedre døre og vinduer

Det er beviseligt, at det tager markant længere tid at bryde ind ad en dør eller et vindue, som er skalsikret. Skalsikrede døre og vinduer ser almindelige ud, men har stærkere ramme og beslag.

I både England og Holland, hvor man har haft held til at sænke antallet af indbrud, har man indført krav om skalsikrede døre og vinduer på nybyggerier og ved større renovationer. I Holland er der for eksempel et konkret krav om, at det skal tage mindst tre minutter at bryde ind i et hus, oplyser Det Kriminalpræventive Råd, der har hentet inspiration i netop Holland.

Der har ikke tidligere været politisk vilje for at indføre krav om skalsikring i Danmark, men man kan også som privatperson vælge at investere i dørene og vinduerne. Det valgte Birgitte Berg-Munch eksempelvis at gøre efter, hun havde haft indbrud i sit parcelhus i Birkerød for et par år siden

Nabohjælp virker

Også nabohjælp har i flere undersøgelser, som Det Kriminalpræventive Råd og politiet har foretaget vist sig, at være særdeles virkningsfuldt.

Nabohjælp er som navnet angiver et samarbejde med naboerne, hvor man holder øje med hinandens hjem, når naboerne er bortrejst. Man parkerer måske sin bil i naboernes garage, vander blomsterne og tømmer postkassen for på den måde at få det til at se ud som om, husets beboere er hjemme.

Som en del af ordningen kan man få små skilte markeret »nabohjælp«, som man kan sætte på døre eller vinduer for at få uvedkommende gæster til at genoverveje, om de vil bryde ind i en bolig, som naboerne holder øje med.

I Nordsjælland, som er et af de områder i Danmark, der i disse år er hårdest ramt af tyverier, har politiet derfor særligt fokus på netop nabohjælp. Alene på en enkelt uge for nyligt valgte 600 personer således at tilmelde sig ordningen.

Gem feriebillederne til du er hjemme

Også en række mere lavpraktiske foranstaltninger kan afskrække indbrudstyve fra at bryde ind i din bolig.

Det Kriminalpræventive Råd anbefaler, at man låser sit værktøj og haveredskaber inde, så tyve ikke kan bruge det i forbindelse med et indbrud. Omvendt kan det være en god idé at lade haveslangen eller en trillebør stå fremme i haven, så det ser ud som om, der for nylig har været gang i et haveprojekt, som skal genoptages snarest.

Det er også vigtigt at overveje, hvad tyven kan se udefra. Hvad står umiddelbart foran vinduerne af værdier, som med fordel kan gemmes væk.

Og sidst men ikke mindst: Lad være med at annoncere på sociale medier, at du skal på ferie og derfor ikke er hjemme. Vent med at uploade de lækre feriebilleder, til du er hjemme igen.