Fagfolk advarer mod Foghs skatteplaner

Statsministerens udmelding om skattelettelser til de lavest lønnede møder modstand fra alle sider. Både Dansk Industri og overvismand Peter Birch Sørensen advarer. Og selv de lavtlønnedes fagforbund, FOA, siger nej tak.

Statsministeren møder ingen forståelse for planen om at give skattelettelser til især de lavtlønnede danskere. Over en bred kam afviser både industrien, den økonomiske overvismand og de lavtlønnede selv, at det er, hvad der er brug for.

I Dansk Industri mener man ganske vist, at skatte­lettelser er en rigtig god ide men de skal gives til de vellønnede danskere. Det er nemlig først og fremmest de højtlønnede, der vil gøre en ekstra indsats, hvis de får lavere skat. Til gavn for de store virksomheder og dermed hele samfundsøkonomien.

»Nu må vi se, hvad regeringen spiller ud med, men det er afgørende for Dansk Industri, at vi har et skatte­system, der kan fastholde dygtige danskere, og det har vi ikke i øjeblikket,« siger under­direktør i Dansk Industri Tine Roed.

Hvis statsministeren holder fast i, at det først og fremmest er de lavest lønnede, der skal have skattelettelser, må man imødese, at virksomhederne fortsat vil tabe ordrer. I forvejen har danske virksomheder ifølge Dansk Industri måttet sige nej tak til ordrer for 28 milliarder kroner over de seneste to år, fordi de ikke kan skaffe den nødvendige arbejdskraft.

»Vi vil tabe vækst og velstand, fordi vi ikke kan skaffe de hænder, der skal til. Vi må også imødese, at vi taber dygtige forskermiljøer, og visionen om Danmark som et fremtidigt videnssamfund kan vi ikke fastholde,« siger hun.

Man bør holde igen
Overvismanden, professor Peter Birch Sørensen, er heller ikke begejstret for meldingen om skattelettelser, og det uanset om de kommer lavtlønnede, højtlønnede eller begge grupper til gode.

»Det er bestemt ikke oplagt at snakke om skatte­lettelser. Der er ikke behov for at pumpe flere penge ud til forbrug lige nu, hvor der er mangel på arbejdskraft, nærmest tværtimod. Og det er heller ikke oplagt, at der på længere sigt er råd til skattelettelser. Her har man jo i forvejen signaleret, at man vil øge det offentlige forbrug i form af kvalitetsreform og andre serviceforbedringer. Men det afhænger af, hvor stor en offentlig udgiftsvækst, regeringens nye økonomiske plan lægger op til,« siger Peter Birch Sørensen.

»Men hvis regeringen vil give skattelettelser, så er det billigere for staten at lempe mellem- eller topskatten. Men det vil selvfølgelig også give en mere skæv fordeling,« siger han.

Hos FOA, som organiserer store grupper af de lavtlønnede offentligt ansatte i pleje- og omsorgssektoren, er man overraskende nok heller ikke begejstret for udsigten til skattelettelser rettet mod de lavtlønnede.

Ifølge forbundsformand Dennis Kristensen skyder statsministereren med spredehagl på den måde i stedet bør regeringen bruge pengene på netop offentlige serviceforbedringer, herunder flere ansatte og højere lønninger i omsorgssektoren, så fremtidens danskere er sikret velfærd og en effektiv offentlig sektor.