Fagbosser i opgør om topskat og feriepenge

HKs forbundsformand, Kim Simonsen, mener, at de indefrosne feriepenge skal udbetales ud fra helt almindelige skatteregler, hvor topskatteydere betaler topskat. Dermed er uenigheden brudt ud internt i Fagbevægelsens Hovedorganisation (FH).

Beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) er kommet i modvind hos FH-formand Lizette Risgaard om beskatningen af de indefrosne feriemidler. Andre dele af fagbevægelsen støtter til gengæld Hummelgaards plan om beskatning af feriepengene som almindelig indkomst. Fold sammen
Læs mere
Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix

Uenighederne om beskatning af danskernes indefrosne feriemidler bryder nu ud i toppen af den danske fagbevægelse.

Til stor overraskelse for mange meldte formanden for Fagbevægelsens Hovedorganisation (FH), Lizette Risgaard, for nyligt ud, at hun forventede og krævede, at feriepengene udbetales til en afgift på kun 38 procent. Det vil betyde, at der ikke skal betales topskat af de tre ugers feriepenge, der ventes udbetalt til oktober. Det har fået opbakning fra blå blok i Folketinget og den liberale tænketank Cepos. Dansk Metal har også talt om lav og flad skat på feriepengene.

Dermed kom den socialdemokratiske regering under pres fra dens faste støtter i fagbevægelsen.

Men nu melder en anden af fagbevægelsens topfigurer sig ind i debatten. Kim Simonsen, HKs forbundsformand, er enig med beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S), som fastholder, at der skal betales topskat af feriepengene.

»Vi har et ganske velfungerende skattesystem, og for mig har det aldrig været en betingelse eller forudsætning, at feriepenge skal beskattes anderledes end helt almindelig indkomst, så jeg forstår slet ikke diskussionen. Selvfølgelig skal feriepenge beskattes som helt almindelig indkomst. Punktum,« siger Kim Simonsen til Berlingske.

Så du er faktisk ret uenig i den udlægning, som Lizette Risgaard er kommet med?

»Jeg er enig med ministeren,« siger Kim Simonsen.

I et nyt notat afviser Beskæftigelsesministeriet Lizette Risgaards argumenter om, at det var en forudsætning for Ferielovsudvalgets betænkning, at en tidlig udbetaling skulle beskattes med maksimalt 38 procent.

Læs mere om beskæftigelsesministeriets notat og diskussionen om betænkningen herunder.

Rammer mange lønmodtagere

Debatten om topskat og feriepenge bunder i, at det ikke kun er nuværende topskatteydere, der kan forvente at betale topskat af de indefrosne feriepenge. Tusindvis af helt almindelige lønmodtagere som skolelærere, sygeplejersker og lastbilchauffører vil også ramle ind i topskatten, hvis de vælger at få udbetalt deres indefrosne feriepenge til oktober. Det viser en opgørelse fra Cepos, som har været omtalt i Jyllands-Posten.

Kim Simonsen fortæller, at knap seks procent af HK-medlemmerne i dag betaler topskat, og det tal ventes at vokse til over otte procent, når feriepengene udbetales. Direkte adspurgt om ikke han har forståelse for de HK-medlemmer, der skal betale topskat, svarer han:

»Jeg er altid frisk på en diskussion om, hvorvidt vi har det rigtige skattesystem. Men den skal vi ikke tage, fordi der er nogle feriepenge, som skal udbetales,« siger han.

Flertal presser ministeren

Opgøret om beskatningen af feriepengene er for længst rykket ind på Christiansborg, hvor ministeren presses af et flertal bestående af de blå partier og Radikale Venstre.

Dansk Folkepartis mangeårige beskæftigelsesordfører, Bent Bøgsted, vil ikke gøre sig klog på, hvad der står i notaterne fra forhandlinger med arbejdsmarkedets parter, men han har mest tillid til synspunkterne fra FH.

»Der vil jeg nok sige, at jeg er mere på Lizette Risgaards side. Jeg tror nok, at de har lidt mere styr på, hvad de selv har aftalt i trepartsforhandlingerne,« siger han.

»Kort sagt: Vi synes ikke, at der skal betales topskat af feriepengene,« siger Bent Bøgsted.

Til Ritzau siger beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard, at en flad skat på 38 procent vil resultere i en stor skattelettelse for topskatteydere.

»Det er efter min og regeringens opfattelse ikke rimeligt, at man ved at lave en flad skat reelt vil give en skattelettelse til topskatteydere på 18 procent,« siger Peter Hummelgaard.

I et skriftligt svar fra Lizette Risgaard, formand for Fagbevægelsens Hovedorganisation, konstaterer hun, at hun er uenig med ministeren.

»Vores udgangspunkt er og har hele tiden været, at vi var enige om en afgift på 38 procent, hvis de indefrosne feriepenge skulle udbetales i en særlig situation før pensionsalderen.«

»Jeg er naturligvis ærgerlig over, at ministeren vælger at støtte sig op ad et notat, der er udarbejdet til lejligheden i stedet for støtte sig til den aftale, der er indgået. Men når det er sagt, så er det jo i sidste ende ministerens ansvar,« siger Lizette Risgaard.